Vođa u krivom trenutku

Eko Taxi Vranje

Skandal se zbio prošle nedelje u Beogradu.

Vranjska amaterska pozorišna grupa „Cug“ trebalo je da na sceni Centra za kulturu Rakovica u četvrtak odigra „Vođu“, predstavu rađenu po istoimenoj satiričnoj pripovetci Radoja Domanovića.Ali, samo dan pre izvođenja komada usledio je šok.

U sredu je na sajtu te kulturne ustanove u prestonici osvanulo obaveštenje da se „Vođa“ otkazuje „iz tehničkih razloga“.

Reditelju Bojanu Jovanoviću je, sa druge strane, saopšteno da „nije pravi trenutak da se predstava odigra, zbog trenutne situacije u zemlji“.

Mislim da bi ovi iz prestonice morali da se odluče – ili su tehnikalije problem, ili je momenat neodgovarajući.

Rekao bih da je paradoks to što su mladi umetnici komad izvodili petnaestak puta u Srbiji i u regionu, i da su dobijali samo pohvale gde god se pojave.

Čak i na prestižnim festivalima.

A, jedino Beogradu taj komad ne valja!

Pokupili 22 nagrade na festivalima u Trebinju (učestvovala pozorišta iz Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske), Lebanu, na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, u Knjaževcu, Kočanima u Makedoniji, Jagodini, i ko zna gde sve nisu bili odlikovani.

Pitanje koje se samo nameće je čega su se to Beograđani uplašili?

Jovanović je naglasio da je predstava osavremenjena, iako je u osnovi Domanovićev komad.

Naglasio je, a preneli mediji, da su se vodili kritikom društva i njegovom potrebom za vođom, a ne vođom kao pojedincem.

Možda u Centru za kulturu Rakovica smatraju da je tematika vranjskog „Vođe“ inspirisana ovim drugim delom rečenice (o vođi kao pojedincu).

Međutim, ovde bi recimo plakat koji najavljuje predstavu mogao da se interpretira različito.

Tačno je da on ima elemenata koji bi većinu nagnali na pomisao da je komad zapravo „upućen“ Njemu, čiji je položaj šaka prilikom javnih nastupa karakterističan, a što je nalik ovom posteru.

Ja ne razmišljam na taj način.

Uostalom, verujem da se nisu baš svi urotili protiv Njega.

Ma koliko se On lično trudio da to prikaže onako kako njemu godi.

Možda Beograđane brine pojam satire kao takve, naročito društveno-političke u kojoj se ismevaju društvene pojave ili pak osobine pojedinih ljudi, neretko onih koji su na vlasti.

Znamo, takođe, i da se Domanović u „Vođi“ bavio slepom poslušnošću naroda vođi onog vremena, u periodu vladavine dinastije Obrenović.

Verovatno je ove u prestonici strah da se mladi ne osveste i požele da odu iz zemlje, tragajući za, kako kaže veliki Domanović, „mističnom obećanom zemljom“.

Izvesno je da se ona ne nalazi u Srbiji.

Toga su, rekao bih, i sami svesni.

Direktorka Centra u Rakovici Nataša Nikolić obavestila je javnost da je komad odložen, ali ne i skinut s dnevnog reda, kao i da će biti predloženo da se igra na proleće.

U međuvremenu možemo sa zadovoljstvom gledati kako vranjski srednjoškolci drže časove glume Srbiji i regionu.

A, doći će već i to proleće.  • Ostavi komentar