Kome treba građevinska mafija

Eko Taxi Vranje

Šoferu, kondukteru, naprednjaku, stop, stop, prikoči malo, zaustavi vraćam kartu!

Zašto?Pa, jeste li obećali bolje sutra Vranjancima?

Jeste.

I ništa.

Je l’ pao dogovor s vašim biračima da ćete „demontirati sistem“ uz pomoć kojeg su socijalisti ovde vladali više od četvrt veka.

Pao je.

Sami ste se hvalili da nećete napraviti grešku koju je svojevremeno napravio vama mrski DOS kada je došao na vlast i uslišio s ljubavlju „koštunjavom“ da se ništa ne demontira i sve ostane isto.

Bio je dil i bila su obećanja da se „menja sistem rada“, a ne šačica načelnika koja nije svoje sekretarijate i službe u Vranju ni vodila, već je na tim pozicijama samo figurirala i izvršavala naloge.

Šta ste vi promenili – ništa!

Radite ili ne radite upravo isto ono što su ne/radili i socijalisti.

Doveli ste svoje načelnike da se, kad vam je potrebno da nešto prođe, potpiše to što vam je potrebno.

U svim službama grada ostao je na svoji mestima onaj sloj ljudi koji se u stvari tamo o svemu što je od interesa za običnog građanina pita – šefovi,  referentčići, ćate, razni inspektori, savetnici, nadripravnici i drugi službenici sumnjivog morala i upitnih diploma koji su čitavu karijeru perjanice iniciranja i širenja virusa bezakonja u ovom gradu.

Uzmimo, kao eklatantan, primer Odseka za urbanizam i imovinsko-pravne poslove od koga je, po mom skromnom mišljenju, sve trebalo da počne.

Tu je u startu trebalo da odjekne, kao neka generalna prevencija.

Jer, čak su mi i viđeniji socijalisti za njihova vakta govorili – „te žene (ispostaviće se i neke muškrce, p.a) niko ne može da smeni“.

Zašto li?!

Smatram da imam pravo da krenem od te ekipe jer sam, iz profesionalnog, pa i ličnog iskustva, dobro obavešten o njihovom radu u poslednjih četvrt veka.

Šta ste vi tamo uradili?

Promenili ste Marinu Trajković, načelnicu.

Doveli (vratili ste) Jovana Stošića, koji je kao demokrata već bio načelnik pre nje i pokazao da on tu ništa ne bi dirao.

Zašto, pitajte njega.

Uradili ste isto što i vaši prethodnici.

Ostavili ste šefove, urbaniste i u inspekciji građevinske inspektore čiji su postupci u ranijim godinama bili (a i biće) predmet istrage policijskih i pravosudnih organa.

Neki od njih su privođeni, hapšeni, nazivani su u medijima „građevinskom mafijom“.

Šta bi sa time?

I pravosuđe je vaše, vaš ministar, ne vidim da je ažurno, a obećavali ste…

Govorilo se o četiri slučaja i skoro dva miliona protivpravno stečenih evra.

Dake, ne govorimo o dva evra.

A koliko je ukupno slučajeva?

Proverite šta imaju od nekretnina vaši službenici, otkrijte sami.

Ko od lokalnih investitora u hiljade kvadrata stambenog i poslovnog prostora roštilja s vašim urbanistima, otkrijte i to sami.

Pogledajte kako nam izgleda grad, kao da ima 10.000 stanovnika.

Guramo se, gužvamo, automobili ne mogu da se mimoiđu –  jasno je i laiku kakvi su nam urbanisti iz Sekretarijata i ka čemu su svih ovih decenija usmeravali razvoj grada.

Stvar je vrlo jednostavna – uzmite predmete, pa listajte i samo će vam se kasti.

Postaljam vam javno sledeća, aktuelna pitanja:

– Znate li ko je u Sekretarijatu za urbanizam i imovinsko pravne poslove izdavao odobrenja za izgradnju stambenih zgrada sa dozvolama za stepenište, sa potvrdama za sanaciju i adaptaciju?

– Da li ste ustanovili ko je, uz čiju saglasnost i na koji način odobravao dozvole za izgradnju višespratnica u delovima grada gde je to zabranjeno?

– Da li ste za ovih sto i nešto dana vladavine ustanovili ko je iznova i iznova, u konkretnim slučajevima, izdavao dozvole da se grade stambene zgrade uprkos zabranama republičkih upravnih organa i Ministarstva građevinarstva i ko je u Sekretarijatu na svoju ruku, čak i mimo načelnika, gazio ono što naloži ministarstvo?

– Ko je davao upotrebne dozvole za stambene zgrade koje nisu legalizovane?

– Da li ste obavestili policiju o ovim dešavanjima, imate li saznanja o promeni statusa nepokretne imovine zaposlenih u Sekretarijatu i povezanih lica i koliko je ona uvećana poslednjih godina; ko je šta gradio, nadogradio i adaptirao na svojim stambenim objektima od vaših službenika i koje je poreklo kapitala za ta ulaganja?

Ili ste odabrali da ćutite, da se možda pridružite?

Kad ustanovite ko to ovde misli da je jači od države i kad njih demontirate, a vi ste samopromovisali za „legaliste“, onda se javite da vidimo kupuje li neko kartu za vaš autobus ili ne.

U suprotnom, nećete nikog ubediti da ste drugačiji od socijalista.

Jer, takav sistem ne može da funkcioniše bez podrške vlasti.

Da se ne lažemo.  • Ostavi komentar