Ledena stena kao naselje strave

Eko Taxi Vranje

Dok je srpski premijer satima predstavljao ekspoze na nekoliko stotina strana, a građanstvo to pratilo na nacionalnoj televiziji, pojedini stanari u jednom od najneuređenijih gradskih naselja, “Ledenoj steni“, sekli su ogrevno drvo, naravno motornom testerom. I to je redovna pojava u ovom naselju svakog leta.

Mogli ste bar ovog popodneva da se upoznate sa brojem zaposlenih u dosadašnjem mandatu Vođe, mogli ste da čujete šta nas sve očekuje u smislu koliko ćemo biti uspešni, koliko smo evropski nastrojeni, koliko poglavlja će biti otvoreno… Ako ne to, mogli ste, drage komšije, da čujete aplauze novih-starih ministara i poslanika. Pa pobogu, glasili ste za njega, zar ne?! Ovako, odajete sliku da ne cenite njegovo nespavanje, njegovo angažovanje za to što vam je bolje. Zar seča drva nije mogla da sačeka vikend, ili neki drugi dan?S druge strane, nije zgoreg upozoriti vas da je strogo zabranjeno da se u zgradama ovog naselja  greje na čvrsto gorivo. Ali, ko da vas upozori? Komunalna inspekcija? Svašta. Nemaju oni vremena za to. Požare svake zime gase vatrogasci, jer to što vam liči na odžak u stanu je ventilaciona cev, a ne dimnjak! O tome ćete možda nešto više saznati kada se i ako usvoji zakon o stanovanju. Ali možda!

U ovom gradskom naselju, doduše ne u svim zgradama, godinama je sablasno. Ovo je obaveštenje za one koji planiraju da ovih dana posete nekoga  u ulici Esperanto broj 18. Super je što nakon dve i po godine u toj zgradi radi lift, pa ćete lakše do „odredišta“. Ali, ako ne daj bože patite od klaustrofobije pa mora da idete stepenicama, ponesite lampu, jer svetlo u hodniku zgrade ne radi pošto većina stanara nije htela da plaća struju.

I, šta je tu strašno?

Ništa, osim što možete da se uplašite od nekoga ko u isto vreme silazi niz stepenice. Ali ulazni deo, odnosno prostor do ulaska u lift je bezbedan, jer u prizemlju, tik do lifta stanuje sa porodicom jedan bivši većnik iz jedne partije koja nije više na vlasti, pa je čovek štedeo od plate i instalirao reflektor, „zaposeo“ zajedničku prostoriju i tu smestio sopstvenu „kotlarnicu“ za etažno grejanje u stanu. Drva su pod „konac“ poređana ispod terase, pardon nekadašnje terase, jer je ona sada „produženi“ dnevni boravak.

Ne preporučuje se da u posetu kod nekoga dolazite u večernjim satima. Ako baš morate, obavestite vlasnika stana ili podstanara da vas sačeka, da ne bi naišli na mlade koji ispijaju pivo u onim velikim plastičnim flašama koje posle bacaju u podrum. A taj deo zgrade je ogromna deponija. Zaobilazi se u širokom luku.  

I da, ako osetite nesnosan smrad dok pijete kafu sa domaćinima, on ne dolazi iz tog stana. To ovi sa viših spratova bacaju zaboravljeni zimski kupus  u wc šolju. Pa kontejneri su udaljeni samo desetak metara, a gradska rečica nešto više. Ne zamerite, i ne remetite komentarima čuđenja ovu deponijsku „idilu“.

   • Ostavi komentar