Sitnice koje život znače

Eko Taxi Vranje

Mi, građani Grada Vranja, od vas, nove vlasti, ne očekujemo samo da čuvate granice, brinete o zdravlju stanovništva i naplaćujete nam porez, već da povedete računa o sitnicama koje život znače.

O sitnicama o kojima prethodne vlasti nisu mnogo brinule.Očekujemo, na primer, da konačno oslobodite zarobljene trotoare za pešake i rešite problem parkiranja vozila tamo gde je parkiranju mesto.

Da uradite novi monitoring buke i već jednom rešite problem sa ugostiteljskim objektima čiji vlasnici i posle ponoći puštaju preglasnu muziku u centru grada, ne dozvoljavajući neispavanom Vranju da ide napred.

Očekujemo da, kao nekad, barem jednom, dvaput nedeljno operete ulice u širem centru kako bismo posle „sto godina“ prestali da bespotrebno gutamo prašinu.

Očekujemo da, uz pomoć saobraćajne policije, iz centra grada proterate motokultivatore, traktore i zaprežna kola koja „od rano na sabajle“ hitaju na otpade i divlje deponije da prave neku štetu, pritom izvlačeći iz najslađeg sna one koji bi da se naspavaju za posao. 

Valjda neki od vas žive u gradskom jezgru, pa znate koliko automobila i motora dnevno, a pogotovo noću kada radna snaga treba da se nasprava i da sutra radi za ovu zemlju, prođe ulicama, a nema propisne auspuhe. 

Ne vidim da nekog boli za to.

Ali, boli glasače.

Valjda znate koliko vozača u toku 24 sata prođe ponosno što je za volanom pa u dva, tru, četiri ujutro moraju da zatrube poznaniku koga sretnu u stilu „vidi me, ja vozim auto“!

Ljudi, u naseljenom mestu se bez preke ili životno važne potrebe u civilizovanom svetu ne trubi nikad, a kamoli u tri ujutro.

Očekujemo od vas da im uz pomoć saobraćajne policije pokažete kako to ne smeju.

Gradski oci, dogovorite se sa saobraćajnom i da nekoliko puta mesečno postave saobraćajnu patrolu na najfrekventnije tačke u gradu u toku noći.

Spasićete malo zdravlja ljudima, a možda i nečiji život.

Noću se ovde divlja u saobraćaju motorima i automobilima, valjda znate i sami.

Dogovorite se da policija obilaze kafiće ili barem bude u blizini, možda će nekad sprečiti lokalne silose i reketaše da treniraju tabanje na nekim klincima ili gazdama kafića.

Završite pozorište, obnovite bioskop, sklonite korumpirane face iz gradske uprave, sprečite širenje urbanističkog haosa, uredite pijace na civilizovan način, sredite sportske terene u gradu i stavite nekog da ih čuva, ne pravite bespotrebne troškove po naš džep. 

Naješćete se i napiti, ima vremena. 

Ako me razumete. 

Samo to treba da radite, naši dragi gradski oci. 

Da ispoštujete zakone, pravila, moralne i civilizacijske norme i pristojnost. 

A ne da od sutra krenete da izmišljate izgovore tipa „pa znaš, nije to baš tako lako, to je naš čovek“. 

To nije nikakav izgovor.

Za dobru vlast, svi su isti. 

Ne brinite, nećete izgubiti glasove zbog uvođenja reda. A možda dobijete neke nove koje i ne očekujete. 

Sve se to u Srbiji da lako rešiti, samo udariš necivilizovanu facu po džepu.

Jedino se tako on dovodi u red.  • Ostavi komentar