O okupatorima i Srbima

Eko Taxi Vranje

Kad sam bio mali, negde dvadeset godina posle onog rata, stalno se govorilo o okupatorima. U vreme kad sam lepio Titove slike na zid, ta reč mi uopšte nije delovala strašno – kao neki ljudi koji se kupaju, k’o sav normalan svet. Nešto kasnije skapirao sam šta se krije iza te teške i za Srbe pogubne reči – svemu nas je Sloba naučio. I što smo hteli i što nismo. Pa onda taj referendum – strana čizma nikad neće gaziti sneg na Brezovici, pa 103 odsto protiv tihe okupacije Srbije, tada još cele…
Negde u ovo vreme 1999. Sloba je pustio, upkos volji naroda, strane trupe na svetu srpsku kosovsku zemlju i taj čin veleizdaje opet je nazvan sada već omiljenom rečju – okupcija. I zaista, strana vojna sila, američka i evropska, okupirala je, dakle na mač uzela, ozbiljan komad Srbije. I svi ih mrze, i tu Evropu i te Amere.
Kad je onaj ludak nekažnjeno palio američku zastavu u sred Beograda, ovih dana, postao je nacionalni heroj. Al’ opet meni to sa okupatorima nije jasno. Ovih dana Vučić je bivao u Moskvi, na redovne lekarske preglede, ali i da se vidi sa herojem evropskog otpora i srpske potrebe da se ima tatko, Vladimirom Putinom. Pa se sad čuje po Beogradu da će Rusi da prave dve vojne baze u Srbiji, jednu u Pančevu, a drugu ko će ga znati. Ako je ovo istina, eto nama dileme – hoće li i braća Rusi da budu okupatori, oni koji na stranoj teritoriji vojnom silom nameću svoju upravu, ili su oni braća, pa se to ne važi? Ili, što nam je miliji azijatski okupator od ovog našeg domaćeg, evropskog. Ili pak Rusi nisu okupatori, nego su to samo mrski Evropljani i još mrskiji Ameri? Ili pak za Ruse ne važi onaj Slobin referendum sa kraja devedesetih, ili pak ruska, da ne kažem baš Putinova čizma nije strana, nego je naše, skoro domaće proizvodnje? Ili posle Slobine, sledi nova veleizdaja Srbije, za koju takođe niko neće odgovarati, pred Bogom i ljudima?

  • Ostavi komentar