Svađa zbog cveća

Eko Taxi Vranje

Utorak, prepodnevni časovi. Prolazim pored nekadašnje beogradske robne kuće u centru Vranja. Zastajem na trenutak. Baloni u bojama srpske zastave, Vranjanci okupljeni ispred samog ulaza. Pažnju mi privlače dame odevene u ružičasto. Onda usledi aplauz naših sugrađana, baš u trenutku kada gradonačelnik Antić, u društvu predstavnika kineske kompanije „You Mart“, seče crvenu traku. Zvanično je otvorena još jedna u nizu prodavnica ove firme koja posluje po čitavoj Srbiji.

Poleteše konfete, svi tapšu u ekstazi, fotografišu da se zabeleži istorijski trenutak. Ma, delirijum tremens. Samo što nije u pitanju alkoholno ludilo već ono nastalo kao posledica manjka radnih mesta pa nam svaki, pa i najmanji znak progresa, uliva nadu da će sutra biti bolje. Još kada se Antić narodu obrati rečima da će „novootvorena radnja pružiti radna mesta za dvadeset sugrađana“, pomislih da ima nade. Samo kada bi se Kinezi zadržali malo duže.Unutra nema čega nema. Naš čovek bi rek’o „fali samo od popa uvo“. E, ne fali. Ima svega, od garderobe i obuće, preko alata i stvari „za po kući“, do igračaka i tehničkih uređaja. Rafovi prepuni, iz kompanije ponosno naglašavaju da ima oko 40.000 artikala, a da će ih u budućnosti biti i više. Radnice ljubazno postupaju sa mušterijama. Da se čovek iznenadi. Nisam navikao na takvo ophođenje.

Prođe i euforija saugrađana, raziđoše se ljudi. Odoh do kioska brze hrane, kad mi gospođa koja radi reče nešto što mi je samo na prvi pogled izgledalo neobično: „Malo je falilo da se žene koje su prisustvovale otvaranju prodavnice pobiju zbog buketa cveća. Grabile se, mučene. Ako ti ponude, uzmeš i zahvališ se. Da li je moguće da neko može tako nisko da padne“?

Da se vidi da smo Srbi.

   • Ostavi komentar