Koliko košta studentski život u Nišu: Samo za jedan UDŽBENIK 1300 dinara

Eko Taxi Vranje

Sve više mladih, iz gotovo cele Srbije, bira Univerzitet u Nišu za svoje studije, a jedan od glavnih razloga jeste razlika u cenama ovog univerzitetskog grada u odnosu na prestonicu.

Prva i osnovna razlika jeste cena školarine za samofinansirajuće studente koja se kreće od 55.000 do 120.000 dinara, što je gotovo duplo jeftinije od školarina u Beogradu i Novom Sadu. Jedna od glavnih olakšica jeste što studenti imaju izbora da školarinu isplate u više mesečnih rata. Cene udžbenika, za sve studente, kreću se izmedju 800 i 1.300 dinara.

Kada se reše sva finansijska pitanja oko fakulteta, ostaje pitanje svakodnevnog života studenata. U ovom pogledu, studenti koji se finansiraju iz budžeta, imaju blagu olakšicu jer ostvaaruju pravo na smeštaj u jedan od četiri studentska doma (Paviljoni) u kojima se mesečni troškovi kreću od 1.430 do 1.860 dinara.

Studentima na samofinansiranju je dostupan širok izbor stanova čija najviša mesečna cena iznosi oko 300 evra.  Dodatni troškovi koji prate kiriju nisu visoki, ali ne treba ih ni zanemariti. Sve ukupno, dodatni troškovi ne budu više od 7.000 dinara mesečno.

Što se tiče ishrane studenata, kao i u svakom univerzitetskom gradu, najisplatljivije su menze koje se nalaze u okviru studentskih domova. Za studente koji se finansiraju iz budžeta države, sva tri obroa iznose, precizno, 171 dinar, dok je cena za samofinansirajuće studente nešto veća i iznosi 415 dinara.

Andja Stanojković    1. nemo 25/08/2022
    2. Dr 01/09/2022

    Ostavi komentar