Koji su najbolji saveznici u borbi protiv rana izazvanih dugotrajnim ležanjem ili sedenjemU situacijama kada smo mi ili nama drage osobe primorane da duži vremenski period provedu ležeći ili sedeći, nastaju dve vrste posledica. Prve su fizičke i pokazuju se u vidu rana, tačnije dekubitisa, dok se druge odražavaju na mentalno stanje i raspoloženje pacijenta.

I jedna i druga vrsta posledica su teret na svoj način, međutim, pravovremeno uočavanje i delovanje, ubrzo dovodi do izlečenja, ali i čak i do preventivnog dejstva, tačnije do sprečavanja nastanka posledica. U nastavku ćete upravo saznati koja su to sredstva koja nam mogu pomoći u ovoj borbi i na koji način.Nastanak dekubitisa i posledice

Dekubitne rane su, najkraće rečeno, rane od dugoročnog ležanja ili sedenja. Dekubitne rane se najčešće javljaju kod ležećih, nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata kod kojih dolazi do prevelikog pritiska na određene delove kože koja je u kontaktu sa površinom na kojoj pacijenti leže ili sede. 

Dekubitis nastaje kao posledica nepokretnosti usled starosti ili bolesti, a samim tim se često javljaju prilikom dugog boravka u bolnici, staračkom domu ili sopstvenom kućnom krevetu. Nastaju kod onih pacijenata koji nisu u stanju da sami vrše promenu položaja tela, a neadekvatno ili neredovno primaju tuđu pomoć za promenu položaja tela.Kada se ne leči javljaju se kao posledice komplikacije koje značajno snižavaju kvalitet života pacijenata, a to su:  infekcije, anemija, estetske deformacije i ožiljci, dehidratacija, depresija, spazmi. U komplikacije takođe spada i malignizacija koja može nastati kod dugotrajnih nelečenih dekubita, a u najgorim slučajevima moguć je i smrtni ishod.

Kako sprečiti, a kako lečiti dekubitis?

Kada je reč o borbi protiv dekubitisa, naša najbolji saveznici su antidekubitni dušek i antidekubitni jastuk. Ova vrsta dušeka i jastuka ima preventivno dejstvo, ali isto tako su delotvorni i u borbi protiv već nastalih dekubitnih rana.

Antidekubitni jastuk jastuk se koristi kod osoba koje najveći deo vremena provode u invalidskim kolicima ili sedeći u krevetu. U ovakvim situacijama dolazi do pojave dekubitisa na sedalnoj, odnosno trtičnoj kosti. Korišćenjem dekubitus jastuka i potpora možete oslobotiti pritisak sa  delova na koji se vršio pritisak i sprečiti nastajanje dekubitus rana.

Antidekubitni dušek se koristi kod pacijenata koji dugo vremena provide u ležećem položaju. Upravo zbog smanjene pokretljivosti i okretnosti, na mestima gde je pritisak konstantan javljaju se rane. 

Antidekubit dušek sprečava pojavu zahvaljujući svojim vazdušnim komorama. Naime, ovaj dušek se sastoji od velikog broja vazdušnih komora od kojih su određene komore napumpane do kraje, dok su druge polunapumpane. Nakon 6-10 minuta, komore koje su bile napumpane se ispumpavaju, a one koje su bile polunapumpane sada su pune vazduhom do kraja. Na ovaj način, na svakih 6-10 minuta, tokom svih 24 časa smenjuje se pritisak na različite tačke na koži, uz efekat masaže, čime se sprečava pojava rana.

Punjenje i pražnjenje komora dušeka, omogućava kompresor za vazduh koji se dobija uz dušek. Kompresori su vrli tihih tokom svog rada i ne ometaju oporavak i san pacijenata. Na našem tržišti i stranici antidekubitni dušek se mogu pronaći tri vrste dušeka: 

  • Saće tip je najzastupljeniji tip antidekubitnih dušeka, a ujedno je i najtraženija vrsta dušeka kod nas. Ovo je vrsta antidekubit dušeka koja se sreće u svim bolničkim ustanovama, kao i domovima za stare;
  • Cevasti tip antidekubitnog dušeka namenjen je pre svega osobama veće kilaže, od 150 kg pa do 180 kg. Cevasti tip antidekubitnih dušeka se sastoji od tuba koje se pune vazduhom;
  • Statik tip je vrsta dušeka koji je izrađen od memorijske pene. Statik tip dušeka ne poseduje kompresor, te otuda i njegov naziv. Ovaj tip dušeka se preporučuje osobama koje pate od glavobolje, nemirnog sna, ukočenosti u vratu i leđima, kao i osobama koje se bude sa bolovima od ukočenosti u celom telu. Mogu da koriste i osobe koje nemaju zdrvastnenih tegoba, već samo žele da poprave kvalitet sna.

Dekubitne rane ne zarastaju same od sebe, već zahtevaju pomoć stručnjaka, lekara i medicinskih sestara, kao i strpljenje jer lečenje često traje duži vremenski period. Pored pomenutih dušeka i jastuka i lečenju dekubitisa se korsite i antidekubitne kreme, flasteri, obloge i gaze. Lečenje obavljaju isključivo stručna lica. Na koji način će se lečenje obavljati zavisi u najvćoj meri od stadijuma u kojem se rana nalazi. U pojednim slučajevima, lekari prepisuju upotrebu antibiotika ili antiseptika.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi. Za kraj, borba sa posledicama dugotrajnog ležanja je definitivno, situacija u kojoj se potvrđuje pravilo bolje sprečiti nego lečiti. Zato je važno da se kod prvih simptoma ili sumnji obratite stručnom licu za pomoć. 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar