Aktivizam i mladi

Koje su PREPORUKE za unapređenje omladinske POLITIKE u Vranju?Istraživanje o omladinskoj politici udruženja Aktivisti iz komšiluka dalo je preporuke za unapređenje položaja mladih u Vranju.

Ukupno ima 13 ključnih preporuka za bolju omladinsku politiku, a jedna od prvih se odnosi na iniciranje procesa osnivanja omladinskog kluba prema standardima omladinskih prostora u Srbiji.Jedna od najvažnijih tačaka je uspostavljanje adekvatnog sistema informisanja mladih u Vranju koji uključuje različite aktere na lokalnom nivou i kanale komunikacije prilagođene mladima. Podrazumeva se i informisanje o preduzetništvu kroz predavanja, radionice, seminare koji će se baviti potrebama mladih i na njima prikladan način.

Naredne preporuke se ogledaju u stimulisanju programa neformalnog obrazovanja od strane organizacija civilnog društva podršci civilnom sektoru da stvaraju programe, kao i pokretanju mehanizama za prepoznavanje volonterskog angažovanja.Veliko ulaganje u omladinsko preduzetništvo podrazumeva obrazovanje institucije sa kreativnim prostorom i podršku na početku, zajedno sa savetodavnim uslugama za poslovanje.

Predloženo je iniciranje lokalnog fonda za investiranje, formiranje mreže preduzetnika, unapređenje statističkog praćenja kompanija koje dobijaju sredstva i pomoć u poslovanju u toku dve godine od dobijanja sredstava.

Preporuke bi ukoliko budu sprovedene, mogle da poboljšaju situaciju i potrebe omladine, ali nakon istraživanja preporuke su slabo primenjene pa samim tim položaj nije mnogo unapređen.

V. ILIĆ

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Jelena 23/04/2024
    2. Milorad 23/04/2024

    Ostavi komentar