Koje srednje ŠKOLE će upisati OSMACI?Istraživali smo koje srednje škole žele i planiraju da upišu učenici osnovnih škola u Vranju, kao i njihove afinitete i mogućnosti sa nastavkom školovanja.

Jedna od vranjskih srednjih stručnih škola je Ekonomsko-trgovinska, koju želi da upiše Vukašin Ilić, učenik osmog razreda OŠ „Radoje Domanović“.Hoću da upišem Ekonomsku jer mislim da bi mi predmeti legli lakše. Želeo sam da idem na profil poslovni administrator, ali pričaju da će ga ukinuti. Pokušaću verovatno sa komercijalistom, deluje mi zanimljivo., kalkuliše Vukašin.

Sa druge strane, Vukašinov drugar iz odeljenja Mihajlo Antić, hteo bi da školovanje nastavi u Gimnaziji.Dobro mi ide matematika pa bih probao da upadnem u Gimnaziju. Mislim da mogu da se snađem sa svim prirodnim naukama koje se uče na ovom smeru, navodi učenik Mihajlo.

Anđela iz škole „Branko Radičević“ će se pripremati za upis Medicinske škole, struke za koju je zainteresovana.

Moram da se potrudim oko uspeha na kraju osmog razreda i spremanja završnog ispita. Bez dovoljno poena najverovatnije ne bih bila primljena u Medicinsku. Oduvek me je zanimala medicina, tako da bi mi bilo drago da upišem i tu školu, ističe ova „osmakinja“.

Zanatski obrazovni profili su sve popularniji, čemu je posvedočio Mateja, još jedan đak osmak.

Mnogo je prilika sa trećim stepenom i zanatima. Još uvek nisam odlučio šta ću tačno da upišem. To će sigurno biti neki zanat, samo nisam siguran koji je najbolji, uzmeš i odmah radiš, kaže Mateja sa verom u budućnost zanata.

U Vranju postoji šest srednjih, kao i Muzička škola. Svi osmaci će uskoro imati priliku da upišu neku školu i nastave obrazovanje u skladu sa svojim sklonostima ka nekom obrazovnom profilu ili smeru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Insajder 04/04/2023

    Ostavi komentar