Aktivizam i mladi

Književno veče MILENE MARKOVIĆ: Poezija kao SLOBODAKnjiževno veče na kome je gost bila dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković, održano je u organizaciji vranjske biblioteke u okviru ciklusa “Pisac u fokusu“. Veče je organizovano ispred rodne kuće Bore Stankovića.

Razgovor sa Milenom Marković vodio je kritičar Ivan Milenković, koji je naveo da će ovo vreme da se pamti po romanu „Deca“. Ivan je sa Milenom osim o romanu „Deca“, razgovarao o brojnim temama iz oblasti književnosti, pisanja, umetnosti, kulture, ali i o anegdotama iz Mileninog života.Istakla je da prilikom pisanja drame misli o izvođenju i „prebacivanju rampe“, odnosno o tome da oni koji gledaju mogu brzo da shvate o čemu se radi. Kada je u pitanju scenario, razmišlja o publici i tome da gledaocima bude zabavno. Najveću slobodu ima u poeziji, ne razmišlja o „prebacivanju rampe“ i tada je oruđe unutar nje.

Markovićeva je sa publikom podelila nekoliko odlomaka iz svog književnog opusa. Publika je pri kraju književne večeri imala priliku da postavlja pitanja književnici, nakog čega je veče okončano ogromnim aplauzom ovoj velikoj umetnici.Vranjanci su zatim ponosno izašli iz dvorišta znamenitog Vranjanca Bore Stankovića, koga, iako tu reč izgovara s oprezom, Milena Marković smatra najvećim srpskim piscem.

Ipak, ono što bode oči je to što književnoj večeri nije prisustvovao niko iz pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, na čelu sa direktorom Nenadom Jovićem.

O AUTORU

Dobitnica je nagrađena 68. NIN-ovom nagradom za svoj roman „Deca“. Milena je pesnikinja, dramska spisateljica, scenaristkinja i univerzitetska profesorka rođena 1974. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Danas je vanredna profesorka istog, na katedri za dramaturgiju.

Pored NIN-ove nagrade, dobila je i nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“ za knjigu „Ptičje oko na tarabi“, specijalnu nagradu u Beču za najbolje drame sa EX-YU prostora, nagradu za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, nagradu „Todor Manojlović“ i nagradu „Miloš Crnjanski“ za knjigu „3 drame“. Uz brojne književne nagrade, dobila je i tri u oblasti pozorišta i filma. Za najbolji scenario za film „Otadžbina“ na 44. FEST-u 2016. godine i dve Sterijinog pozorja za najbolji tekst (drame „Nahod Simeon“ i „Brod za lutke“).

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar