Knauf: Nastavljeni razgovori sa organizacijama o EKOLOŠKIM problemimaPredstavnici kompanije „Knauf isulation“ razgovarali su sa grupom građana „Volim Surdulicu“ čime je nastavljen proces rešavanja ekoloških pitanja koja su građani Surdulice ispostavili fabrici u svom gradu.

Kao i prethodni susret sa predstavnicima NVO „Udahni duboko“, i ovaj je upriličen u surduličkoj fabrici, a činjenica da je trajao dobrih četiri sata, govori o posvećenosti obeju strane da se razgovorom na ovaj proces stavi tačka.Dejanu Svitcu, snivaču grupe „Volim Surdulicu“ i doktorki veterine Jasmini Ranđelović, domaćini su bili Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knaufa za Balkan, Kipar i Maltu i Branislav Popović, direktor fabrike u Surdulici sa najbližim saradnicima.

Gosti su prethodno rukovodstvu fabrike ispostavili spisak od osam tema za razgovor u kome su nastupili vrlo temeljito, naoružani brojnim podacima, a pokazali su visok stepen i veoma suptilan pristup problemu koji se zove briga građana Surdulice za zdravu životnu sredinu i srećnu budućnost svoje dece.FOTO Knauf: Branislav Popović

U tom kontekstu razgovaralo se o izmeštanju fabrike iz Surdulice, štetnosti gasova i otpadnih voda za živi svet, eventualnom riziku od eksplozije i merama i rokovima koje će preduzeti Kompanija Knauf da bi se ovi problemi razrešili.

„Nisam očekivao ovoliku vašu otvorenost, vašu posvećenost i želju da sve probleme zajedno rešavamo, a u razgovoru smo čuli dosta zanimljivih podataka  koje nismo znali, a koji će nam jako koristiti u našim budućim aktivnostima“, rekao je Svitac na kraju razgovora.

Uz saglasnost svih učesnika da je izmeštanje Fabrike iz Surdulice, odnosno njena izgradnja na drugoj lokaciji, a da radnici ne izgube posao, kompleksno i skupo i da najviše zavisi od vlasnika Kompanije, ali i aspiracija drugih da imaju ovakav industrijski kapacitet u svojoj sredini.

Generalni direktor Tihomir Civkaroski je gostima najpre rekao da rukovodstva Kompanije i Fabrike u Surdulici nema ni jedan razlog da bilo šta krije od građana i izrazio želju da se problemi ne rešavaju na ulici, već u razgovoru svih zainteresovanih strana, a onda konstatovao.

„U proizvodnji smo krajnje posvećeni primeni najviših evropskih i domaćih standarda, pa vas molimo da nam dozvolite da završimo započete investicije  i sve ono što smo pred rukovodstvom opštine obećali građanima Surdulice“ – rekao je Civkaroski.

FOTO Knauf: TIhomir Civkarosvki

Raspravu sa predstavnicima grupe „Volim Surdulicu“ zaključio je Branislav Popović, direktor Fabrike u Surdulici stavom da će se ovi razgovori nastaviti sa još nekoliko zainteresovanih grupa i ekologa.

„U ovim razgovorima vi ćete nam pomoći da notiramo sve probleme zaštite životne sredine, posle čega ćemo sesti svi zajedno i sa predstavnicima lokalne samouprave dogovoriti dinamiku i rokove završetka svih poslova, zarad lepše budućnosti svih građana Surdulice“, rekao je Popović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Vranjezguz 23/12/2021
    2. Dragoljub 23/12/2021

    Ostavi komentar