Knauf Insulation – Održivost kroz uspehSa 170 zaposlenih, godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 tona kamene vune i preko 10 tržišta na koja redovno izvozi, Knauf Insulation Srbija danas predstavlja važan činilac privrede na jugu Srbije i u celoj zemlji. I ne samo da je pokretač u okviru građevinske industrije, nego je i sinonim za dobrog poslodavca i, što je za budućnost ovog kraja veoma značajno, pokretač promena na polju održivog poslovanja i kontinuiranih ulaganja u očuvanje životne sredine.

Nedavno je fabrika u Surdulici svečano obeležila pola veka postojanja, gde su svi prisutni imali priliku da čuju kako je sve počelo i kako ova fabrika uspešno posluje i dan danas.U vreme velike naftne krize koja je zadesila svet 1973, kao i mera štednje energije koje je tadašnja SFRJ propisala narednih godina, tadašnji farmaceutski gigant „Galenika“ je procenila da je potrebna izgradnja fabrike izolacionih materijala i to na mestu stare fabrike vodenog stakla. Novi pogon za proizvodnju kamene vune je pušten u rad na Titov rođendan i iz tog razloga i dobio ime „25. maj“. Od tada, kontinuiranim inovacijama proizvodnja se prilagođava zahtevima tržišta.

Tako je već sredinom osamdesetih fabrika unapređena izgradnjom nove linije za proizvodnju impregnisane kamene vune za građevinarstvo, a 90-ih je promenila ime u „Vunizol“, koristeći u nazivu igru reči – VUNa za IZOLaciju. Otvara se i pogon za reciklažu kamene vune i proizvodnju briketa, demonstrirajući već tada tendencije ka održivoj proizvodnji. Malo ko zna da su se od recikliranog materijala iz surduličke fabrike proizvodili betonski elementi za popločavanje, koji i danas krase brojne pločnike Beograda, Surdulice, Vrnjačke Banje.Dolaskom privatnog vlasnika, kompanije Knauf, 2005. godine, fabrika je doživela novi procvat. Nova proizvodna linija instalirana 2007. godine omogućila je značajan rast u proizvodnji i prodaji. Od preuzimanja pa do danas, kontinuirana ulaganja u opremu, infrastrukturu i zaposlene ukazuju na posvećenost održivom razvoju i dugoročnom prisustvu u Srbiji. Svake godine stizale su investicije u novi deo opreme ili u zamenu postojeće, uređenje fabričkog kruga, kupovinu zemljišta i ulaganje u novi magacinski prostor. Do 2024. godine u fabriku koja sada održivo posluje i proizvodi kamenu vunu vrhunskog kvaliteta, uloženo je preko 50 miliona evra.

Fabrika kamene vune u Surdulici od početka poslovanja je i aktivan član zajednice, koji podržava lokalne projekte i organizacije. Posvećenost svih zaposlenih održivom razvoju i dugoročnom ulaganju u ljude i proizvodne procese, čini Knauf Insulation ponosnim sugrađanima Surdulice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar