Kampanja za fer izbore – FERKA: Vučić da ne bude na glasačkom listiću jer NIJE KANDIDATKampanja za fer izbore – FERKA startovala je večeras u Nišu, sa zahtevom da se predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat. 

Kampanja FERKA koju su inicirale Građanske inicijative, okuplja pravnike, aktiviste, studente i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove.Centralni zahtev jeste da aktuelni predsednik ne učestvuje u izbornom procesu jer nije kandidat. Kako se navodi, njegovo učešće kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Kampanja je startovala tribinom u niškom Narodnom pozorištu, na kojoj su sa građanima razgovarali advokat Rodoljub Šabić, direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, aktivisti grupe mladih “Borba” Emilija Milenković i Dimitrije Dimić, i aktivista iz Niša Miloš Bošković.Advokat Rodoljub Šabić kazao je da nešto što bi trebalo da bude normalan demokratski proces, kao što su izbori, ne treba doživljavati kao nemilosrdnu utakmicu, te da treba da pronađemo kompromisno rešenje bez obzira na to što nam je društvo antagonistički podeljeno. 

“Mi smo došli u situaciju da čak i Evropski parlament raspravlja o negativnistima tokom našeg izbornog procesa i mi bi trebalo da prihvatimo da neke stvari nisu normalne. Primera radi, nije normalno zatvarati oči pred sukobom interesa. Nije normalno koristiti državne resurse u izbornoj utakmici da bi se obezbedio bolji rezultat svojoj političkoj stranci. Nije normalno da predsednik države koji izražava državno jedinstvo i trebalo bi da bude predsednik svih građana, učestvuje u izbornoj utakmici na jednoj strani, i to agresivno”, rekao je Šabić.

Maja Stojanović je istakla da zahtev za povlačenjem aktuelnog predsednika iz kampanje i izbornog procesa za lokalne izbore, jeste jedini zahtev koji zavisi isključivo od političke volje predsednika, i da za to ne postoje nikakve proceduralne ili vremenske prepreke. Ako to ne ispuni, istakla je ona, onda teško da će unaprediti bilo koje druge izborne uslove i “onda znamo na čemu smo – i tada sve ostaje na građanima i da se za promene izbore masovnim izlaskom na birališta”.

“Moramo da pričamo o tome koliko je decentralizacija važna i koliko su lokalni izbori važni, kao i da se pošalje poruka da jednostavno predsednik Srbije ne može da bude deo glasačkog listića ili izbornog procesa na lokalnom nivou. Važno je da pričamo o fer izborima, o tome da u atmosferi u kojoj nemamo medijske slobode, gde imamo učešće predsednika na svim nivoima i probleme sa biračkim spiskom ne može da se odvija FERKA, tj. kako mi kažemo fer politička borba. Zato ne možemo da očekujemo da izbori i rezultati izbora oslikavaju pravu izbornu volju gradjana”, rekla je Stojanović.

Emilija Milenković je istakla da Vučićevo učešće na izborima na kojima nije kandidat, jeste manipulacija narodom i narodnom voljom.

“Podsetimo se da je na izborima u decembru (prema istraživanju CRTE) čak 40% ljudi mislilo da je Vučić kandidat, a 60% njih je verovalo da su u toku predsednički izbori”, rekla je Milenković.

Kampanja FERKA u narednom periodu obilaziće gradove širom Srbije, a kako je najavljeno – sledeće sedmice očekuju se razgovori sa građanima Novog Sada i Zrenjanina.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Goca 15/03/2024

    Ostavi komentar