Kamberi za A2 CNN: Ista prava za Albance u Srbiji i Srbe na KosovuSvako pravo koje se daje Srbima na Kosovu, treba da imaju i Albanci u Srbiji, poručio je Šaip Kamberi, poslanik u Skupštini Srbije i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Bujanovcu, u izjavi za A2 CNN, prenosi TV TANJUG.

Potreban je reciprocitet i da svako pravo koje se daje Srbima bude u simetriji sa pravima albanske zajednice u preševskoj dolini, napomenuo je Kamberi.Lider PDD je potencirao poštovanje Ustava Kosova kada se govori o formiranju Zajednice srpskih opština.

Rešenje za Zajednicu srpskih opština treba tražiti u okviru onoga što dozvoljava Ustav Kosov, jasan je Kamberi.Šaip Kamberi je na kraju dodao „da prava Srba na Kosovu treba da budu jednaka i u simetriji sa pravima Albanaca na jugu Srbije“.

Podsećamo, u Srbiji prema poslednjem popisu stanovništva u oktobru 2022. godine živi nešto više od 60.000 Albanaca, najmanje u opštini Medveđa, većina u u opštini Bujanovac, a više od 90 odsto čine stanovništvo opštine Preševo.

Takođe podsećamo, na teritoriji Pčinjskog okruga Albanci čine nešto manje od trećine ukupnog stanovništva, pokazuju zvanični rezultati popisa stanovništva 2022. godine.

Napominjemo, Šaip Kamberi je zagovornik reciprociteta u poštovanju ljudskih i manjinskih prava Albanaca u Srbiji i Srba na Kosovu, dok lider Alternative za promene Šćiprim Arifi iz Preševa potencira ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava Albanaca kroz ekonomski i sveukupni razvoj opština u kojima žive pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Zoki 10/05/2023

    Ostavi komentar