Kamberi: Tužilaštvo u Vranju bez Albanaca

Eko Taxi Vranje

Poslanik grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi izajavio je na u četvrtak na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o kandidatima za javne tužioce, da među kandidatima nema predstavnika albanske nacionalne manjine i da Osnovno tužilaštvo u Vranju, u odeljenju zaduženom za Bujanovac nema Albance.

Kamberi je rekao da je odeljenje zaduženo za Bujanovac imalo dvoje zamenika tužilaca albanske nacionalnosti, koji su ove godine otišli u penziju i da sada to tužilaštvo nema pripadnike albanske nacionalnosti.Kamberi je rekao da je u Osnovnom sudu u Bujanovcu 67 zaposlenih, od kojih je samo 20 albanske nacionalne pripadnosti, kao i da je od 12 sudija osam srpske, a četiri albanske nacionalne pripadnosti.

REIZABRANA Danijela Trajković

Naveo je da u Javnom tužilaštvu u Vranju nije zaposlen nijedan Albanac, a ono pokriva teritoriju u kojoj albanska manjina čini više od 20 odsto stanovništva, i ukazao da ima nekoliko pripadnika albanske zajednice koji ispunjavaju sve kriterijume za izbor na mesto sudija, javnih tužilaca ili njihovih zamenika.

Ministarka pravde Maja Popović je rekla da nije reč o diskriminaciji i da je najvažniji kritertijum za izbor na funkcije u pravosuđu kvalitet obavljanja posla.

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević rekla je da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, već o ispunjavanju kriterijuma koji se tiču stručnosti.

„Koliko se sećam, u Bujanovcu je duže vreme tužilac bio Albanac“, rekla je Žarić Kovačević. 

ASB    1. Zoki 24/12/2021

    Ostavi komentar