Aktivizam i mladi

Kako je VRANJE dobilo Dom UČENIKA: Američka priča JUGA SRBIJADom učenika srednjih škola Vranje je formiran posle Prvog svetskog rata, 1918. godine, kao Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad.

Nastao je na inicijativu Jelene Lozanić i njenog supruga Džona Frotingama, a pod pokroviteljstvom Njenog veličanstva Kraljice Marije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.Dom je bio smešten u kući advokata Janče Stajića, a u zbrinjavanju dece bez roditeljskog staranja i dece čiji su roditelji bili slabog imovinskog stanja, pomagala je i narodna kuhinja koja je bila smeštena u kući Trajka Stamenkovića – Torovelca.

Veliki doprinos domu dale su Helen King i Vida Matheson. One su organizovale smeštaj dece, ishranu, i što je najvažnije vršile ulogu vaspitača i roditelja.Zbog velikog priliva dece, dom se seli u zgrade Riste Stajića, koje su se nalazile na mestu današnjeg hiruškog paviljona. 1924. godine Rista Stajić finansira izgradnju dva nova objekta za potrebe doma.

Narednih godina, dom je menjao lokaciju, a od 1981. počinje da radi na adresi na kojoj je i danas, pod nazivom „Dom učenika Sima Pogačarević“. Od 1993. dobija današnji naziv.

Danas je Dom učenika srednjih škola savremena vaspitna ustanova koja učenicima i studentima pruža smeštaj, ishranu, vaspitanje, obrazovanje, kao i kulturno-zabavne sadržaje i fizičku rekreaciju.

Korisnicima je na raspolaganju veliki broj sekcija, ekološka, dramska, muzička, likovna, košarkaška, streljačka i druga. Dom ima bogatu biblioteku od oko 4500 knjiga različitih žanrova.

U biblioteci aktivno rade literarna i bibliotečka sekcija, a pored toga se održavaju različite radionice, književne večeri, kvizovi, pa je to mesto pored učenja namenjeno i druženju i zabavi.

Učenicima su na raspolaganju i TV sala, teretana, kompjuterske učionice, sala za dnevni boravak, amfiteatar i internet klub.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sasa 29/04/2024
    2. Dositej 01/05/2024

    Ostavi komentar