Aktivizam i mladi

Jovanović: Umetnost kao način življenjaSlikarka iz Vranja Zorana Jovanović do sada je izlagala na mnogobrojim izložbama širom Srbije i regiona.

Jovanović završila je Gimnaziju Bora Stanković Vranje, a nakon toga I Fakultet primenjenih umetnosti.InfoVranjske.rs: Кako je sve počelo, kako si se zainteresovala za slikarstvo i umetnost?

Zorana Jovanović: Još u vrtiću sam pokazivala talenat za crtanje kroz razne crteže, stvarane korišćenjem drvenih boja, flomastera. Vaspitačica, pa kasnije i učiteljica su uočile moj talenat i pobrinule su se da taj talenat ne izbledi, tako što su savetovale moje roditelje da posetim likovnu radionicu i tamo nastavim da razvijam svoj talenat. Uz veliku podršku porodice sam otišla u likovnu radionicu, gde sam počela da, ne samo razvijam svoj talenat, već sam kroz razgovor sa Vesnom, voditeljem likovne radionice, zavolela još više umetnost, umetnički svet i polako postala deo njega.InfoVranjske.rs: Na kojim si sve izložbama učestvovala do sada?

Zorana Jovanović: Najdraže su mi izložbe polaznika likovne radionice, kao i moja samostalna izložba 2014. godine u galeriji Narodnog univerziteta u Vranju. Izdvojila bih i izložbe studenata Portret 2018. godine, izložbe vitraža i grafita u Prijedoru i Кraljevu, kao i izložba Minijatura 3 u Maloj galeriji ULUPUDS u Beogradu 2019. tokom studiranja na fakultetu Primenjenih umetnosti.

FOTO: Privatna Arhiva

InfoVranjske.rs: Кoji je tvoj najveći uspeh do sada?

Zorana Jovanović: Uspeh u likovnoj radionici, kroz rad, posvećenost i izložbe, je odskočna daska za nastavak ostvarivanja uspeha na fakultetu Primenjenih umetnosti. Najveći uspeh tokom studiranja je izrada mog master rada u tehnici vitraža, kao i nagrada ,,Aleksandar Tomašević”, za najbolji godišnji uspeh na fakultetu.

InfoVranjske.rs :Кoliko Likovna radionica i slične ustanove pomažu da se mladi zainteresuju za bavljenje umetnošću?

Zorana Jovanović: Ustanove, poput Likovne radionice i raznih umetničkih škola itekako pomažu da se mladi zainteresuju za umetnost i razviju svoje talente. Sam enterijer u likovnoj radionici ima tu moć da probudi interesovanje za izdraživanje i proučavanje umetnosti, a razgovor sa Vesnom Marinković Stanković, akademskom slikarkom i voditeljem radionice, stvara da umetnička atmosfera vlada celom likovnom radionicom, što podstiče polaznike na rad, stvaranje i želju za razvijanjem svog talenta.

InfoVranjske.rs: Кoji su tvoji planovi za budućnost?

Zorana Jovanović: Pored toga što ću nastaviti da pronalazim sebe u umetničkom svetu kroz svoju umetnost, volela bih da širim znanje stečeno i u likovnoj radionici i na fakultetu Primenjenih umetnosti. Želim da razne umetničke tehnike postanu deo Vranja, da postanu deo naše likovne kulture, kao što su vitraž, mozaik i ikonopis.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar