Jovanović: Protiv diskriminacije dece u školamaLjiljana Jovanović, glavna poverenica Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju, u razgovoru za portal InfoVranjske.rs poručila je «da u našim školama i našoj zemlji ne sme biti diskriminacije dece do čega dovode kombinovana odeljenja u višim razredima osnovnih škola».

Kombinovana odeljenja u višim razredima osnovnih škola dovode decu iz ruralnih i siromašnih sredina u neravno pravan položaj u odnosu na decu koja će nastavu pratiti u normalnim uslovima. Na taj način deca u kombinovanim odeljenjima su diskriminisana u odnosu na decu u normalnim odeljenjima, upozorava Ljiljana Jovanović.Glavna poverenica GSPRS „Nezavisnost“ u ETŠ u prvi plan stavlja dobrobit naroda, a ne uštedu novca.

Tačno je da odeljenja sa malim brojem učenika stvaraju veće troškove za budžet, ali vlast koja misli dobro svom narodu i koja brine o ravnomernom razvoju svih delova zemlje ne treba da se rukovodi isključivo motivom uštede novca, već naprotiv, taj motiv u takvim situacijama treba da bude na zadnjem, a ne na prvom mestu, objašnjava Jovanovićeva.Po njenim rečima, u prvom planu treba da bude dobrobit dece iz siromašnijih sredina.

U ovom slučaju deca nisu kriva što žive u područjima sa malim brojem đaka. Za tu decu treba izdvajati dodatna sredstva iz budžeta da bi im se poboljšali uslovi rada i pohađanja nastave, a ne da se kažnjavaju uvođenjem kombinovanih odeljenja, kategorična je Ljiljana Jovanović.

Na kraju, glavna poverenica GSPRS „Nezavisnost“ u Ekonomsko-trgovinskoj školi zauzima kritičan stav prema propustima u politici ravnomernog razvoja svih delova Srbije.

Da se na vreme mislilo o tom (ne)ravnomernom razvoju i da se ulagalo u tom pravcu, danas ne bi imali takva područja, ili bi bar u takvim područjima bio veći broj i dece i odraslih, zaključuje Ljiljana Jovanović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. deda mraz 08/09/2022
    2. Anonimus 08/09/2022
    3. Arsic 08/09/2022
    4. Sanja 08/09/2022

    Ostavi komentar