Jasmina RISTIĆ: Medicinske sestre i tehničari svakako zaslužuju da budu zaštićeni, poštovani i cenjeniDan medicinskih sestara, 12. maj, obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Nacionalne asocijacije Pčinjskog okruga, Jasmina Ristić uputila je čestitku  kolegenicama i kolegama dan medicinskih sestara/tehničara i ističući da je vreme u kome živimo pokazalo da je profesija medicinske sestre izuzetno zahtevna, teška ali pre svega plemenita i humana.Medicinske sestre i tehničari svakako zaslužuju da budu zaštićeni, poštovani i cenjeni. Zdravstveni radnici nikada nisu bili u boljem položaju nego danas kada država Srbija najviše izdvaja i ulaže u zdravstvo kroz izgradnju i opremanje kliničkih centara, bolnica najsavremenijom opremom za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima i stvaranjem boljih uslova za rad za zdravstvene radnike, ali i kroz obrazovanje i edukaciju medicinskih sestara i tehničara, kroz njihovo stručno usavršavanje i omogućavanje najvećih zarada do sada, rekla je Jasmina Ristić.

Jasmina Ristić napominje da „samo obrazovana medicinska sestra sa znanjem i veštinama koje stiče tokom školovanja, kroz srednju školu, osnovne i specijalističke studije može dati najveći doprinos u sistemu zdravstvene zaštite i pružiti adekvatnu negu pacijentu.Iz tog razloga apeluje na medicinske sestre da se neprekidno usavršavaju i stiču nova znanja. Na taj način daju maksimum u svojoj osnovnoj profesiji, ali u organizaciji posla  i adekvatnom pristupu pacijentima. Sestrinska radna snaga u svakom zdravstvenom sistemu i svijetu prepoznata je kao vitalna radna snaga. Ne postoji zdravstveni sistem koji je moguće organizovati na kredibilan način bez jakih edukovanih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara I tehničara. One/i čine više od 50% zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Zbog toga čestitam kolegama dan koji podseća na to koliko su važna karika u svakom sistemu zdravstva i nakon što smo se izborili za mnogo bolje uslove rada, za to da smo adekvatno plaćeni za svoj posao, apelujem da stalno učimo I usavršavamo se i time očuvamo kredibilitet profesije  I budemo Florens Najtingejl mpdernog doba, rekla je Jasmina Ristić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Vucic 09/05/2024
  2. Luka 09/05/2024
  3. Jelena 09/05/2024
  4. Kole 10/05/2024
  5. G 11/05/2024
  6. Da 15/05/2024

  Ostavi komentar