IZBORI u Vranju počeli sa PREKRŠAJIMAInformacije o ostavkama čelnika gradova i opština, među kojima je i Vranje, nakon čega im prestaje mandat, ne mogu se pronaći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, piše Transparentnost Srbija.

Ovim su skupštine gradova i opština prekršile zakonsku obavezu, a dodatan problem je što nije definisano šta se smatra „tekućim i neodložnim poslovima“ koje mogu da obavljaju čelnici u ostavci i privremeni organi koji će ih uskoro zameniti, što otvara prostor za vođenje kampanje.Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, postoji obaveza da organ koji bira funkcionera (u ovom slučaju skupština grada ili opštine) u roku od 15 dana od prestanka mandata obavesti Agenciju za sprečavanje korupcije.

Gradonačelnici i predsednici opština koji su podneli ostavke, na osnovu zakona, nastavljaju da vrše svoje dužnosti do izbora novih, odnosno do imenovanja privremenog organa, ali to ne menja činjenicu da im je mandat prestao.Podnošenjem ostavke gradonačelnika, mandat po sili zakona prestaje i njihovim zamenicima kao i članovima gradskih i opštinskih veća. Oni su sada vršioci dužnosti koji smeju da obavljaju samo tekuće i neodložne poslove.

Međutim, šta se smatra tekućim i neodložnim poslovima gradonačelnika u ostavci nije propisano, a isti problem se javlja i kod ovlašćenja privremenih organa.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sara 01/11/2023
    2. Arsicpek 01/11/2023

    Ostavi komentar