Izbori u Trnovcu: Srbi u klin, Albanci u pločuGlasanje na parlamentarnim izborima na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u opštini Bujanovac, u četvrtak 23. juna nije ni počelo do 9,45 sati, kada je stigla dojava o podmetnutoj bombi u Osnovnoj školi „Muharem Kadriju“, potvrdili su za portal InfoVranjske.rs Fevzi Zećiri, predsednik Opštinske izborne komisije, i Dejan Menković, predsednik Biračkog odbora na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu.

OIK je konstatovao da izbori u Velikom Trnovcu nisu održani i sada je na Republičkoj izbornoj komisiji da odredi datum novog glasanja. Prema mojim saznanjima, izbori nisu održani iz dva razloga, prvi je nesporazum između članova Biračkog odbora o tome ko će šta da radi, a drugi je dojava o bombi, znači, glasanje nije ni počelo do dojave kada je sve prekinuto i izbori su odloženi, objašnjava Zećiri.Predsednik OIK-a nije bio u mogućnosti da kaže šta je uzrok neslaganja između članova Biračkog odbora, pa su InfoVranjske.rs pozvale telefonom Dejana Menkovića, predsednika Biračkog odbora.

Sa članovima Biračkog odbora albanske nacionalnosti nismo se složili zbog izbornog postupka, do sada je to bilo „jedan na jedan“, dakle, Srbin i Albanac zajedno kontrolišu proveru lampom, uvid u birački spisak, predaju listića glasaču i proveru dokumenata. Albanci u Biračkom odboru su tražili da samo oni, bez nas Srba, proveravaju birački spisak, što nismo prihvatili, navodi Menković.InfoVranjske.rs su nezvanično saznale iz izvora u Bujanovcu navode „da je član Republičke izborne komisije Veljko Odalović došavši na biračko mesto dodatno zaoštrio situaciju, preteći Albancima čak i hapšenjem“.

Dejan Menković, međutim, demantuje takve tvrdnje.

Odalović je bio izuzetno korektan i krajnje je profesionalno odradio svoj deo posla, pa ne samo da nije zaoštrio situaciju, već je doprineo smirivanju, kategoričan je Menković.

Izborni rašomon u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj šest u Osnovnoj školi „Muharem Kadriu“ dodatno je „začinila“ dojava o podmetnutoj bombi, koja je stigla u 9,45 sati, a kao šlag na tortu je istog dana, u četvrtak 23. juna, delovala vest da je lažnu dojavu poslao Z. K. „zanimljiv“ gradski lik Bujaovca, koji je više puta hapšen zbog dojava koje su širile paniku i nemir.

Lažne dojave su „specijalitet“ Z. K. , pa je četvrto glasanje na parlamentarnim izborima u Trnovcu, uz nesporazume u Biračkom odboru i trostruko ponavljanje izbora, poprimilo tragikomični karakter koji nije uspelo da izmeni ni hapšenje Z.K.-a.

Podsećamo, posebnu „aromu“ izborima u Velikom Trnovcu daje činjenica da se baš na ovom biračkom mestu bije bitka između SPS i Koalicije Albanaca Doline za poslaničku investituru u Skupštini Srbije, pa ako kandidat Albanaca Šaip Kamberi bude obezbedio 610 glasova, socijalisti će ostati kratkih rukava i u republičkom parlamentu imati poslanika manje!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar