IVERMEKTIN: Leči li koronu PRASEĆI LEK?Već dugo se po Vranju, ali i po društvenim mrežama, a ne retko i u stvarom životu lek ivermektin, koji se koristi za lečenje životinja, najčešće prasića, pominje kao efikasan u lečenju korone i njenih posledica.

Ivermektin koristi i mnogo Vranjanaca, ali, osim ličnih ubeđenja, za sada nema nikakvih drugih dokaza da je ovaj lek pogodan za lečenje korone.Ali, kad nema kiše, dobar je i grad, a o ovome i principu “ne može da škodi, a da li pomaže, to ćemo da vidimo”, o ovom pitanju piše i “Telegraf.

Lek praktično može da se kupi u svakoj veterinarskoj apoteci, košta oko 15 evra kao sirup, pilula ili sprej.Ilustracija FOTO Info Vranjske

Telegrafu su se u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) rekli da  Ivermektin nije odobren za primenu kod ljudi, već isključivo za lečenje  parazitskih infekcija kod životinja.

Iako Ivermektin kao fabrički lek nije registrovan u Srbiji, on se ipak može koristiti i kod ljudi, ali samo za lečenje pojedinih kožnih oboljenja i isključivo pod nadzorom lekara – navedeno je u odgovorima koje je Telegraf dobio iz Farmaceutske komore Srbije.

Ivermektin ima primenu u veterini kao antiparazitik (iz tog razloga je dostupan u veterinarskim apotekama), a u humanoj medicini ima primenu u dermatologiji, u tretmanu šuge i kod težih formi rozacee.

Upotreba veterinarskih oblika u humanoj medicini nije bezbedna, jer farmaceutski oblici i doze leka nisu isti i u tom smislu nema razlike između primene Ivermektina ili nekog drugog leka – obaveštavaju stručnjaci.

Ilustracija FOTO Info Vranjske

Prema ovim izvorima, postoje kliničke studije koje za sada nisu dale dovoljno dokaza koji bi omogućili registraciju Ivermektina za lečenje kovid-a 19.

Kako oni tvrde, postoje javno dostupne informacije proizvođača “Merck”-a koji ima fabrički lek Stromectol ®, registrovan u dozama 3mg i 6mg, u smislu upotrebe Ivermektina za lečenje korone, ali se i dalje tvrdi da nema dovoljno značajnih kliničkih dokaza na osnovu kojih bi se potvrdila klinička efikasnost kod pacijenata sa kovid-19 infekcijom.

SSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Joe 23/10/2021
  2. Srećko 23/10/2021
  3. Zoki 23/10/2021
  4. Yumkovac 23/10/2021
  5. Master-Mind 23/10/2021
  6. Pera Vranjanac 23/10/2021

  Ostavi komentar