Ivan NIKOLOV iz Bosilegrada dobitnik najvišeg BUGARSKOG PRIZNANJAIvan Nikolov, predsednik Kulturno informativnog centra (KIC) u Bosilegradu, dobitnik je Ordena „Stara planina“ I reda, najvišeg javnog priznanja u Republici Bugarskoj.

Posle uobičajene procedure, koju su sprovele državne institucije, ovu odluku je donela Vlada Bugarske ne sednici pre sedam dana.Orden Stare planine I reda, Nikolovu se dodeljuje za izuzetne zasluge i doprinos Republici Bugarskoj u doslednoj i nepokolebljivoj odbrani prava , nacionalnog identiteta i dostojanstva Bugara u Republici Srbiji, stoji u obrazloženju.

Nikolov je, piše dalje u obrazloženju, dugi niz godina aktivan predstavnik bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji je 1990. godine, imao vodeću ulogu u osnivanju Demokratske zajednice Bugara u Jugoslaviji.On je od 1997. godine osnivač i predsednik Kulturno informativnog centra bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu, čime je postao opštepriznata javna, kulturna i politička ličnost koja neumorna radi na rešavanju svih problema Bugara u Srbiji.

Orden Stare planine I reda, Nikolovu će, 3. juna na svečanosti u Sofiji, liočno uručiti Rumen Radev, predsednik Republike Bugarske.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Raška 21/05/2024
    2. Domaćin 22/05/2024

    Ostavi komentar