Aktivizam i mladi

ISTRAŽUJEMO – Šta Vranjanci čitaju?Primetno je da ljudi danas čitaju manje. Starijima savremeni način života nameće da zapostave čitanje, dok mladi nalaze informacije na internetu. Međutim, iako su u manjem broju, oni koji čitaju redovni su posetioci biblioteke. Istraživali smo koje knjige Vranjanci pozajmljuju iz Javne biblioteke „Bora Stanković“.

U prvoj polovini 2022. godine broj upisanih članova koji plaćaju članarinu je 1915, a ukupan broj korisnika na nivou sistema Biblioteke je 6000. U taj broj ubrajaju se članovi Američkog kutka i u ograncima u Vranjskoj Banji, Rataju i Vrtogošu.Mališanima do 5 godina bajke i basne sa slikovitim prikazima čitaju roditelji. Deca od 1. do 4. razreda osnovne škole uglavnom čitaju obavezne lektire, a pojedinci avanturističke romane.

Oni koji ulaze u pubertet, odnosno deca od 5. do 8. razreda, čitaju obaveznu školsku literaturu. Počinju da istražuju magične svetove i detektivske romane, posebno se ističu „Gospodar prstenova“, serijal knjiga o Hari Poteru i krimići Agate Kristi. Mladi u tom periodu razvijaju i afinitete prema određenim oblastima, tako da rado odlaze po lakšu literaturu vezanu za svemir ili botaniku.FOTO: Veljko Ilić

Srednjoškolci takođe čitaju fantastiku. Pored toga, čitaju tinejdž romane i klasike svetske književnosti, trilere, romantične komedije. Najčitanije knjige su „Noćna škola“ i „Vampirski dnevnici“, a od pisaca su aktuelni Ju Nesbe, Harlan Koben, Sofi Kinsela, Kaj Majer, Herman Hese, Stefani Garber i drugi. S obzirom na probleme koje nosi današnjica, čitaju i popularnu psihologiju i knjige sa životnim savetima.

Stariji sugrađani kada nađu vremena za knjigu, čitaju različita književna dela. Ipak, kod muškaraca su dominantni istorijski romani, a kod žena ljubavni romani Nore Roberts i Danijele Stil.

U biblioteci je primetna konstantna zainteresovanost za književnost, pa se na policama pojavljuje nova literatura i vranjski pisci. Dela lokalnih književnih stvaralaca zastupljena su u zbirci Zavičajnog odeljenja, a dostupna su i dela na Pozajmnom odeljenju.

Glavna gradska biblioteka i njeni ogranci su veoma zadovoljni brojem aktivnih korisnika, što nam potvrđuju iz biblioteke: „Imamo sve veći broj korisnika, pogotovo mladih ljudi, što nam je jako drago i naravno da smo zadovoljni time“.

Zoran Najdić, direktor Biblioteke, o budućim književnim događajima kaže: „Upravo smo završili program obeležavanja Dana ustanove.

Za kraj avgusta, planiramo u okviru manifestacije „Dani Vranja“, nekoliko književnih večeri“, rekao je Zoran Najdić direktor Biblioteke.

Ono što ohrabruje je činjenica da se sve veći broj Vranjanaca okreće knjizi i lepoti čitanja.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Ivan 12/07/2022

    Ostavi komentar