Istražujemo: Koje su najposećenije atrakcije juga Srbije?

Eko Taxi Vranje

Južna Srbija je predeo karakterističan po izuzetnim prirodnim odlikama, zelenim prostranstvima, mnogim kulturnim objektima i utvrđenjima od istorijskog značaja. Lekoviti izvori, mistične pećine i prirodni fenomeni, magični vodopadi i oštre planine simbol su ovog predela koji zrači svojom lepotom. U nastavku teksta vas vodimo kroz čaroliju Južne Srbije, njene blagodeti i lepote.

Niš – riznica istorije Južne Srbije

Južna Srbija sadrži niz gradova sa fascinantnom arhitekturom i građevinama, a Niš je jedan od njih. Niš je centar ove regije, a odlikuju ga izuzetna turistička ponuda, kvalitetni istorijski i društveni sadržaji i tradicionalni specijaliteti, karakteristični samo za ovaj kraj. Smešten je u nišavskoj kotlini, na raskršću mnogih puteva i oduvek je smatran izuzetno bitnim gradom. Opcije za obilazak Niša su mnoge, a u njemu postoji pregršt zanimljivosti i atrakcija koje vredi posetiti.Prva na listi je Niška banja, koja je izuzetno popularna u čitavoj zemlji. O lekovitosti termalnih izvora koji se nalaze tu svedoči i činjenica da su ih još u 2. veku Rimljani aktivno koristili. Danas se u banji nalaze još uvek očuvana rimska kupatila, koja je moguće posetiti i osetiti miris prošlosti. Niška banja idealno je mesto za lečenje, odmor i relaksaciju.

Nezaobilazna lokacija u Nišu jeste i Arheološki park Medijana, antičko naselje nastalo u vreme Konstantina Velikog. Nekada carska vila predviđena za obavljanje državnih poslova, danas je Medijana živa slika koja prikazuje život Rimljana, izgled naselja i letnjih rezidencija u kojima su se opuštali. Medijana na jedinstven i specifičan način oslikava prošlost, oslanjajući se na mozaike i freske koji čuvaju tajne istorije.

Đavolja Varoš – svetski fenomen na jugu zemlje

Na planini Radan smešten je svetski fenomen nastao erozijom zemljišta, pod nazivom Đavolja Varoš. Ovaj prirodni spomenik čine dva fenomena, a to su zemljane figure koje imaju čudan izgled i oblik i dva izvora izuzetno kisele vode. Prirodni ambijent koji se nalazi oko spomenika, ostaci naselja, groblja i crkve dodatno doprinose mističnosti i tajanstvenosti ovog predela.

Ono što dodatno dovodi do mističnosti jeste i čudno ime ovog lokaliteta, o kome postoje brojne legende i verovanja. Veruje se da ovaj lokalitet čuva vila, koja je svojevremeno uspela da osujeti plan đavola da venča brata i sestru, spremivši im “đavolju vodu”. Bog je uslišio viline molitve i okamenio je mladence, zajedno sa svatovima, a taj kraj je dobio naziv koji danas nosi.

Vlasinsko jezero – zanimljiva atrakcija za sve uzraste

Vlasinsko jezero je jedno od najpopularnijih jezera u Srbiji, a izdvaja se po izuzetnim prirodnim odlikama, prelepom okruženju i brojim aktivnostima koje nudi. Izuzetna vegetacija, bajkoviti pejzaž i poseban pogled na okolinu jezera samo su neke od odlika ove fantastične lokacije.

Pre nego što je ovo jezero nastalo, na njegovom mestu nalazila se močvara čije je blato bilo opasno po život. Vremenom su se u jezeru formirala ostrva koja postoje i danas a koja predstavljaju izuzetno turističku atrakciju. Dva najpopularnija jesu Stratorija u Dugi del, nastali od biljaka koji se nalaze ispod površine jezera. Njihovo plutanje po jezeru je izuzetno popularno i privlačno turistima.

Jezero je okruženo livadama i šumama kroz koje prolaze potoci, a samo jezero je bogato ribama. Boja jezera je plava, dok je voda izuzetno čista, a pejzaž koji odlikuje čitav prostor ostavlja bez daha. Okolina jezera je pogodna za opuštajuću šetnju ili čak trčanje, a u blizini postoje mnogi kulturni objekti koje vredi posetiti.

Prolom banja – idealna turistička lokacija

Prolom banja je idealno mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju. Tome u prilog ide i činjenica da u njenoj blizini postoje brojne turističke atrakcije, vredne za posetiti. Lekovite vode i termalni izvori koji se tu nalaze pogodni su za lečenje mnogih bolesti, te je turisti rado biraju ukoliko imaju zdravstvenih tegoba. Pored toga, Prolom banja sadrži i mnoštvo bazena, spa centara, sauna i ostalih sadržaja koji će upotpuniti boravak.

Lokacija koja je izuzetno primamljiva turistima jeste Etno Krčma, gde se sastaju tradicionalna atmosfera i nacionalni specijaliteti. Sjajna jela ovog kraja okrepiće vaš um i telo i omogućiće apsolutni doživljaj juga Srbije. Ovo mini etno-selo nalazi se uz obalu prolomske reke i nezaobilazna je lokacija ukoliko se nalazite u blizini. U blizini se još nalaze atrakcije poput Crkve Lazarice, Spomenika Gvozdenom puku, planine Radan i mnoge druge koje ovaj prostor čine posebnim i rado posećenim.

Južna Srbija je predeo izuzetnih prirodnih odlika, lepota i blagodeti koje samo čekaju da budu otkrivene. Mnogobrojne reke i jezera, nestvarni vodopadi, prirodni fenomeni i mistika ovog kraja uslovili su da jug Srbije dostigne veliki turistički potencijal. Mnogobrojni istorijski i kulturni spomenici danas svedoče o postojanju života na ovim prostorima još u praistoriji. Istorija i različite kulture koje se osećaju na tlu juga dokaz su razvoja, različitosti i unikatnosti ovog kraja. Stoga, ukoliko se upustite u istraživanje Južne Srbije, ne zaboravite da sa sobom ponesete i dobro raspoloženje, maštu i želju da otkrijete sve tajne ovog mističnog podneblja.

A monument to fallen Serb fighters against the Turks in the Battle of Cegar near Nis. Southeast Serbia. Kamenica. Matejevac. Stevan Sindjelic.    1. Maksa 22/09/2022

    Ostavi komentar