Aktivizam i mladi

Istražujemo: Kako mladi donose VAŽNE ODLUKE?



Brojna istraživanja su pokazala da mladi prilikom donošenja ličnih odluka podležu pritisku okoline. Portal InfoVranjske.rs istražuje da li srednjoškolci u Vranju odluke donose sami ili podležu nečijem pritisku.

Odluke koje se tiču načina oblačenja, korišćenja alkohola, cigareta, izbor prijatelja, sporta, knjiga, mladi najčešće donose pod uticajem prijatelja.



Meni je važno da budem IN i da se uklopim u društvo. Odluke o svom ponašanju donosim u skladu sa drugarima, kaže sedamnaestogodišnji Uroš.

Kada su u pitanju obrazovanje i izbor zanimanja mladi često podležu uticaju porodice.



Izbor srednje škole je bio u dogovoru sa roditeljima. Bila sam neodlučna pa sam izabrala školu za koju su roditelji mislili da je najbolja za mene. Fakultet sam odabrala sama i skroz je drugačija oblast, navodi studentkinja Jovana.

Pratite rad portala InfoVranjske.rs i na YouTubu.

Uticaj okoline na mlade pri donošenju odluka može da bude pozitivan, ali vrlo često i negativan.

Važno je da mladi nauče da razmišljaju da li je nešto dobro ili loše za njih i ako je nešto loše kažu „ne“. Mladi koji imaju veće samopouzdanje lakše samostalno donose odluke. Kako sazrevaju, mladi ulaze u stabilan period kada razmišljaju i svoje odluke donose sami, navela je Marina, profesorka u srednjoj školi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. deda mraz 28/03/2024

    Ostavi komentar