Istražujemo: Da li u Vranju postoje druge CRKVE i SEKTE?Portal InfoVranjske.rs istraživao je da li su u Vranju registovane druge crkve i sekte. Najveći broj građana u Vranju na popisu izjasnilo se „Pravoslavci“, a ne teritoriji samog Grada Vranja Sprska pravoslavna crkva poseduje pet crkava i jedan manastir. Dok je prema istaživanjima iz 2019. godine u Srbiji zvanično 150 sekti (ili ono što i se moglo nazvati sektama) u čijem radu učestvuje preko 300.000 ljudi

Verske zajednice u Vranju

Međutim u Vranju zvanično postoji i Protestanska Evanđeoska crkva sa sedištem u Gornjoj Čaršiji, čiji su pripadnici mahom stanovnici tog dela grada.Odmah po objaviljvanju teksta, portalu InfoVranjske.rs javio je pripadnik ove verske zajednice i naglasio da ova crkva nije sekta, već da pripadnici ove zajednice žive po načinu „koji je Isus ostavio na svetoj reci“.

Prema rečima jedon od sagovornika portala InfoVranjske.rs i poznavaoca verskih prilika u gradu, u određenim selima pojavljuje sve veći broj stanovnika koji su predstavljaju kao „Pentekostalci“. Najveći broj Pentekostalaca je u Gvatemali oko 20 % vernika, u Keniji 33 %, u Brazilu 15 %, na Filipinima 4 %, u Južnoj Africi 10 %, u Čileu 9 %, u Nigeriji 18 % i u SAD 5 %.U naselju Odžinka u Vranju, registovan je i objekat „Jehovinih svedoka“.

Iako potičemo iz stotina različitih etničkih i jezičkih grupa, ujedinjuju nas isti ciljevi. Iznad svega, želimo da iskazujemo čast Jehovi, Stvoritelju svega i Bogu o kom se govori u Svetom pismu. Iskreno se trudimo da sledimo primer Isusa Hrista i čast nam je što smo hrišćani, stoji na zvačnom portalu Jehovinih svedoka u Srbiji.

Iako u Vranju stanonuje određeni broj muslimana, ovaj grad je bez Džamije. Ali u Vranju postoji mešovito groblje pravoslavaca i muslima u gonjem delu grada.

Tragično podsećanje: 30 godina od MASAKRA u VRANJSKOJ kasarni

Trećeg juna ove godine navršava se 30 godina od tragičnog događaja u kasarni Južnomoravskih brigada gde je vojnik Jožef Menader usmrtio šestoricu vojnika i jednog starešinu i zatim izvršio samoubistvo.

Istraga ovog zločina utvrdila je sledeće činjenice, vojnik Menader je pripadao satanističkoj sekti „Loša vera“, a u kući njegovih roditelja u Subotici pronađeni su satanistički simboli.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Blokator 25/01/2024
  2. Gustavo 25/01/2024
  3. Lazar 25/01/2024
  4. Žika 25/01/2024
  5. Pravoslavni Vernik 25/01/2024
  6. Marko 26/01/2024

  Ostavi komentar