Aktivizam i mladi

ISTRAŽUJEM: Gde MLADI mogu da RADE u Vranju?Mladi u Vranju pored javnog sektora koji svakako postoji u svakom mestu, nemaju velike mogućnosti da rade nezavisno od državnih jasli.

U Vranju se nalaze brojna javna preduzeća i ustanove finansirani novcem svih građana, koji obavljaju neophodne delatnosti za grad. Situacija sa zapošljavanjem u njima je svima vrlo dobro poznata zbog uticaja partije, pa je faktički nemoguće raditi tamo bez takvih, nepotističkih ili švalerskih veza.Osim javnog u kome je slika jasna, mladim Vranjancima preostaje privatni sektor gde važi parola snađi se.

Vranjsko privatno preduzetništvo je takvo da postoje dve velike kompanije BAT i Alfa koji upošljavaju radnike u fabrici kao i nekoliko subvencionisanih u industrijskoj zoni.Sve vesti na temu „MLADI“ možete pročitati KLIKOM OVDE.

Pored zaposlenih na mašinama u pogonu, navedene firme imaju i radnike u upravama u manjem broju, ali oni koji su dobili subvencije mogu svakog časa da odu, dok Alfa plam koja posluje decenijama, u poslednje vreme oseća krizu i pitanje šta će biti sa ovom fabrikom u budućnosti.

Kod privatnih preduzetnika mladi su tek prepušteni na (ne)milost. Zarade su u najboljem slučaju na minimalcu, radi se prekovremeno i bez prijava, često dobijanjem manjeg iznosa od zakonske minimalne zarade vraćanjem dela novca poslodavcu.

Mladima u moru nemogućnosti osim kafića najbolja opcija ostaje da probaju sa radom na daljinu što je moguće sa bilo kog mesta, ali to nije jedino rešenje koje će oporaviti vranjsku privredu.

Kada mlade osobe ne mogu nigde da rade, normalno da će napustati svoj grad, biće sve manje stanovnika i sve je uzalud ako Vranje ostane prazno.

V. ILIĆ

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sara 27/03/2024

    Ostavi komentar