Istraživanje Pravosudne baze JUG: Kako rade advokatske komore i njihovi disciplinski organiTokom 2018. i 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave, a skoro 95% njih je odbačeno. Kako rade ova tela, koja je uloga advokata u pravosudnom sistemu Srbije i gde je njihova odgovornost, otkriva istraživanje Pravosudne baze jug koje će svim zainteresovanima biti prezentovano 1. marta putem Zuma, na stručnom skupu “Rad disciplinskih organa advokatskih komora”, prenose Južne Vesti.

Advokatura je slobodna, ali i regulisana pravnička profesija u okviru javnog poretka, kažu u Pravosudnoj bazi, a to je prvenstveno javni servis koji deluje u korist dobre pravde.Advokati se javljaju kao branioci okrivljenih, zastupnici su stranaka u građanskim sudskim i upravnim postupcima i pružaoci raznovrsnih vidova pravne pomoći, uključujući i pružanje besplatne pravne pomoći onima kojima je takva pomoć potrebna.

Ključnu ulogu u regulisanju i obezbeđivanju efikasnosti, kvaliteta i dostupnosti pravnih usluga imaju advokatske komore – profesionalna udruženja advokata koja zastupaju njihove interese, promovišu stalnu edukaciju i obuku i štite njihov profesionalni integritet. Advokatski komorski sistem čine advokatske komore u okviru jedinstvene Advokatske komore Srbije kao krovne profesionalne organizacije svih advokata i advokatskih pripravnika, kao i devet regionalnih advokatskih komora: Vojvodine, Beograda, Šapca, Požarevca, Kragujevca, Čačka, Niša, Zaječara i Kosova i Metohije – pojašnjavaju iz Pravosudne baze, objavljeno je na portalu Južne Vesti.U istraživanju koje su sproveli bavili su se Advokatskom komorom Niš i to u periodu 2018. i 2019. godine, a rezultati su pokazali da su u periodu obuhvaćenom istraživanjem podnete ukupno 272 disciplinske prijave protiv advokata.

Najveći broj prijava podnela su fizička lica (88,6%). Ostali podnosioci prijava su državni organi (5,8%), pravna lica (2,2%) i organ advokatske komore (1,8%). Ono što svakako privlači pažnju da niti jedan postupak nije pokrenut na inicijativu disciplinskog tužioca komore, kao i izuzetno mali procenat postupaka iniciran od organa komore – kažu u Pravosudnoj bazi.

Razlozi za podnošenje prijava su različiti, a i sami advokati često izlaze izvan svojih zakonskih okvira i etika. Jedan od svežijih primera je i reklamiranje i pozivanje građana na podnošnje masovnih tužbi protiv banaka.

Ipak, od svih podnetih prijava skoro 95% je odbačeno, a zaključak je da u radu disciplinske komisije ima dosta “kolegijalnog nezameranja”.

Više ovome svi zainteresovani mogu da čuju na stručnom skupu “Rad disciplinskih organa advokatskih komora” koji će biti održan onlajn 1. marta od 14 sati putem Zum platforme.

Na skupu će govoriti autorka istraživanja dr Nevena Petrušić, istraživačica Bojana Arsenijević i advokatica iz Niša Nataša Ćirić Išljamović.

Za sve učesnike neophodna je i onlajn prijava na ovom linku, a prenos skupa može da se prati – ovde.

Južne vesti

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. ApostoL 28/02/2022

    Ostavi komentar