InfoVranjske.rs istražuju: Koliko KOŠTA spremanje SLAVE?



Krsna slava je jedan od najvažnijih događaja kod Srba, koji ne žale novac kako bi ugostili rođake i prijatelje. Istraživali smo koliko košta spremanje slave.

Troškovi posne i mrsne slave su se danas skoro izjednačili. Za mrsnu slavu, najveći izdatak je meso. Cene roštilja se kreću od 600 do 1200 dinara po kilogramu. Ukoliko se domaćini odluče za pečenje, ono je oko 1500 po kilogramu.



Za predjelo, zavisno od proizvođača suhomesnatih proizvoda i sireva, za dvadesetak gostiju, potrebno je od 7.000 do 10.000 dinara.

Šta slavimo do NOVE GODINE?
7. Oktobar – Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka)
31. Oktobar – Sveti evanđelist Luka
08. Novembar – Sveti Dimitrije (Mitrovdan)
16. Novembar – Sveti Georgije (Đurđic)
21. Novembar – Sveti arhanđel Mihailo (Aranđelovdan)
24. Novembar – Sveti Stefan Dečanski (Sv. Mrata)
04. Decembar – Vavedenje presvete Bogorodice
17. Decembar – Sveta Varvara19. Decembar – Sveti Nikola



Što se tiče posne slave, najviše novca se potroši na ribe. Njihova cena zavisi od vrste ribe, pa pastrmka košta 800, oslić 600, orada 1400 dinara po kilogramu. Ako se domaćice odluče za već spremljene ribe, uslužno prženje se dodatno naplaćuje.

I za posnu i za mrsnu slavu spremaju se sezonske salate, ruska salata, kiflice, pite, slani rolati, što za dvadesetak gostiju iznosi oko 5.000 dinara.

Torte i kolači iziskuju od 2.000 do 5.000 dinara u zavisnosti od toga da li domaćice same spremaju ili naručuju.

Gde je dobra hrana, tu je i piće, za koje treba izdvojiti od 6.000 do 10.000 dinara.

„Naša slava je Mitrovdan. Ove godine je mrsna slava. Imamo oko 30 gosta i računam da će mi za slavu trebati od 40.000 do 50.000 dinara“, kaže jedna od domaćica.

Kaže se da je za slavu važno žito, vino i slavski kolač, ali primetno je da ljudi teže ka tome da imaju što bogatiju trpezu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. Свето 27/10/2022

    Ostavi komentar