ZAKUVAVANjE: Punjene tikvice



,

Blog „Zakuvavanje“ www.zakuvanje.rs koji vode tri mlada Vranjanca, Dušan Stošić, Nikola Ivanov i Ivan Zarev za kratko vreme postao je popularan među gurmanima širom Srbije a ovi momci nisu ni slutili da će im neobavezno kuvanje i fotografija kao hobi doneti preko dvanaest hiljada pratioca na društvenim mrežama.



Trojac koji se druži već deset godina, još više se zbližio tokom boravka u Sjedinjenim Američkim  Državama na jednoj od razmena. Nakon povratka rešili su da okupljanja na kojima su Dušan i Ivan, inače profesionalni kuvari koji trenutno rade u prestoničkim restoranima, spremali specijalitete za društvo. Kako se Ivan amaterski bavi i fotografijom, posledica ovih okupljanja je velika kolekcija zanimljivih recepta i primamljivih fotografija jela.

„Nakon što smo totalno nenadano na jednoj od nacionalnih televizija osvojili nagradu za najbolje jelo koje smo, inače, fotografisali telefonom, odlučili smo da pokrenemo ovaj „food blog“ jer imamo nesvakidašnje stvari od kojih će vam krenuti voda na usta“, objašnjava Nikola Ivanov, programer i jedan od osnivača sajta.



InfoVranjske će ubuduće na svom sajtu, objavljivati Dušanove i Ivanove recepte.

Oni su za početak odabrali punjene tikvice.

PUNjENE TIKVICE

Postoje neka jela koja vas jednostavno vrate u detinjstvo. Jedno od njih su punjene tikvice Da li svojim mirisom, ili ukusom, izgledom, tikvice vas vrate na neki davni nedeljni ručak u krugu porodice… To je taj ukus koji se ne menja, baš svuda je isti, ali je naravno za maminim stolom najslađi i jedinstven.

Još jedna od ideja koju vam preporučujemo u ovom receptu za punjene tikvice jeste kombinacija dobro poznatog kalsičnog nadeva za tikvice u kojem dominira mleveno meso, sa sastojcima karakterističnim za mediteransko podneblje: maslinama, feta sirom, grčkim jogurtom. Ove neobične kombinacije uvek mogu doneti neočekivane promene i neočekivane ukuse u vaša jela, tako da ih nikako ne treba izbegavati. Naravno, i ovog puta tu su neizostavni začini, sveža nana i bosiljak, koji uvek dodatno poboljšaju ukuse.
Što se tikvica tiče, ne postoji razlog zašto ih ne bismo koristili često i na različie načine. Prvenstveno – nisu skupe, ima ih u prodaji skoro tokom čitave godine (najraznovrsniji izbor je u ovom letnjem peroidu), a u javnosti se sve više govori i o njihovim lekovitim svojstima, visokom sadržaju vlakana i vode, i o tome koliko uopšteno mogu pozitivno uticati na naše zdravlje. Tikvice vode poreklo iz Indije i verovatno ne postoji kontinent na kojem se ne upotrebljavaju na različite načine: od različitih supa ili čorbica od tikvica, preko variva, tikvica kao priloga uz lazanje, pohovanih tikvica, musaka od tikvica, pa sve do recepta za punjene tikvice, izbor je svakako šarenolik
!

Ovaj recept za punjene tikvice je naša adaptacija bezvremenskog klasika: čvrste i na ukus mekane tikvice punjene sočnim filom od mlevenog mesa, povrća, maslina i sira, sa kašikom grčkog jogurta i vlašcem naš je omaž mediteranskoj kuhinji.

Obavezno probajte ove punjene tikvice, a mi se nadamo da ćete uživati!

Kako biste pripremili recept za punjene tikvice potrebne su vam sledeće namirnice:

4 tikvice srednje veličine
400 g mlevenog mesa
1 zelena šilja paprika, sečena na kockice
1 crni luk, sečen na kockice
1 veći paradajz, sečen na kockice
100 g feta sira, sečenog na kockice
50 g crnih maslina sitno iseckanih
kašika sitno seckane sveže nane
kašika sitno seckanog svežeg bosiljka
so, biber, tucana paprika po ukusu
grčki jogurt za serviranje

 

Za pripremu nadeva za punjenje tikvica potrebno je da prvo na ulju propržite mleveno meso. Što se izbora mesa tiče, mi smo koristili jagnjetinu, ali u principu možete koristiti bilo koje meso. Meso pržite sve dok ne krene karamelizacija, zatim dodajte na kockice iseckani luk, posolite i dodajte papriku, paradajz i masline, takođe iseckane na što sitnije kockice. Sve sastojke dinstajte 3-4 minuta, sklonite sa vatre i dodajte usitnjenu svežu nanu i bosiljak, ostale začine i kockice feta sira. I nadev za punjene tikvica je gotov!

Ostaje još samo da se tikvice i napune. Tikvice prvo treba oprati, obrisati i odseći im vrh tako da napravite poklopac ( najbolje je da to uradite kao što vidite na slici iznad ). Najbolje je da tikvice izdubite kašikom, zatim unutrašnjost blago posolite i napunite filom, stavite poklopac i sve lepo pritisnite.

Punjene tikvice poređajte u vatrostalnu činiju i nalijte vodom, tako da voda otprilike dođe do trećine tikvica. Sve prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 220 stepeni, otprilike 40 minuta.

Punjene tukvice biće dodatno ukusne ako ih poslužite uz krompir pire, prelijete grčkim jogurtom i svemu tome dodate prstohvat vlašca.

I naravno, prijatno!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar