ZAKAZIVANjE PREGLEDA U ZC Najduže se čeka na endoskopiju

Eko Taxi Vranje

Problem u ZC Vranje najizraženiji je kod gastroskopije, kolonoskopije i pregleda holterom EKG, tvrdi zaštitnik osiguranika RFZO: čekaonica u vranjskom ZC (Foto: Vranjske)

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) objavio je podatak da se Zdravstveni centar (ZC) Vranje nalazi na neslavnom trećem mestu u Srbiji po broju pritužbi pacijenata koji ne mogu u zakonskom roku od trideset dana da zakažu specijalističko-dijagnostičke preglede.– Problem u ZC Vranje najizraženiji je kod gastroskopije, kolonoskopije i pregleda holterom EKG – citat je iz izveštaja zaštitnika osiguranika RFZO. 

Upravnik Opšte bolnice Vranje i šef Odseka gastroenterohepatologije Zvonimir Djorđević rekao je za portal Vranjske da ovaj problem uopšte ne postoji na nivou ZC Vranje i Opšte bolnice.

– U jednom periodu, zbog kvara aparata-gastroskopa, čije se servisiranje od skora više ne radi u Srbiji već u inostranstvu, bilo je zastoja.

Taj gastroskop za poslednjih sedam, osam godina nije stao nijedan dan, non-stop se obavljaju pregledi.

Posle kvara, poslat je u Češku na popravku, repariran je i sada je kao nov.

Slična je situacija s kolonoskopom koji se povremeno kvari i uzrokuje nam prekide u radu dok ga vrate sa servisa.

Sada je kompletno sređen i evo bez problema funkcioniše već nekoliko meseci – rekao je Djorđević.

On je dodao da se pregledi, nakon što su aparati sređeni, zakazuju u okviru zakonskog roka od mesec dana.

– Problem gomilanja pacijenata i izbegavanja zakazivanja ne postoji.

Naprotiv, imamo problem da više od 30 odsto pacijenata zakaže, grubo rečeno „zauzme mesto“, a onda uopšte ne dođe na pregled.

Evo vam podatka da je tokom 2015. bilo zakazano 238 kolonoskopija kod mene, a 86 pacijenata nije došlo na pregled, što je više od trećine.

To su termini koji su, praktično, propali – zaključio je Djorđević.

D. Dimić  • Ostavi komentar