Za slavu od 300 do 500 EVRA



FOTO Vranjske

Sezona slava je počela i bez obzira da li vernici slave Mitrovdan, Svetu Petku, Svetog Arhanđela Mihaila ili Svetog Nikolu, a za najskromnije slavlje, kažu domaćice, potrebno je izdvojiti minimum 40.000 dinara.



Bila trpeza posna ili masna, domaćini izdvajaju i više od jedne prosečne plate u Vranju.

Dan Svetog Arhanđela Mihaila



Sveti Arhanđel Mihailo ove godine pada u utorak kada domaćice pripremaju masnu trpezu.

Sveti Nikola pa ostali

Najviše novca, prema rečima sagovornice Info Vranjskih, potroši se na ordevere koji se poslužuju pre glavnog jela.

– Mislim da najviše para potrošimo na suhomesnate proizvode, slane rolate i slane torte. Ali, opet, sve zavisi šta se sprema i koliko para može da se izdvoji za sve.

Na primer, za prase i 10 kilograma mesa za šnicle, potrošili smo oko 17.000 dinara – kaže naša sagovornica..

Ona napominje da je sve papreno i za sve treba mnogo para, a da je ovom prilikom napravila osam vrsta kolača i tortu.

Neizostavno je piće za koje takođe treba dosta para jer mora da bude više vrsta na meniju.

– Obavezno je vino, crno i belo, kao i roze, rakija, pivo, sokovi gazirani i negazirani. Kupimo i malo blaža pića, likere ili vermut – kaže naša sagovornica.

Onda kada se slava pada u sredu ili petak, naša sagovornica kaže da se to u njenoj porodici obavezno poštuje i tada se pripremaju posne đakonije.

– Ništa se više ne uštedi ni tada kada je slava posna jer je riba dosta skupa. Posni proizvodi mogu da budu samo skuplji, nikako jeftiniji.

Znamo i da troškovi dođu posle slave kada vidimo račun za struju, vodu… Tada duplo više potrošimo struju, ali to je jednom u godini i ne žalimo – kaže sagovornica.

Ne gledajući, bar tog dana, da uštede, domaćini koji žele da zadrže gozbu „na nivou“, a i da proslave sa porodicom i većim brojem prijatelja, potroše i do 70.000 dinara.

J. Ristić

Kad bi čovek živeo samo da bi jeo

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar