VULIN: Porodiljska naknada za sve žene kojima su plaćani doprinosi

Eko Taxi Vranje

„Vlada Srbije čini velike napore da se pomogne najranjivijim kategorijama u našem društvu.Naravno i da žene budu prioritet kada je zapošljavanje u pitanju kada je pitanju briga o njima jer je žena ta koja čuva i sačuva porodicu.

U 2016.godini zaposlene su 137.304  žene, što je u odnosu na 2015.godinu povećanje od 8,4 odsto“, naglasio je ministar Aleksandar Vulin na Sajmu socijalne ekonomije u Vranju.

Ministar Vulin je najavio da će vrlo brzo biti usvojen Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

„Kada zakon bude usvojen, prvi put će sve žene koje su na bilo koji način prijavljene ostvarivati pravo na porodiljsku nadoknadu.

To znači žene koje su radile na privremenim i povremenim poslovima, na autorskom, ugovoru o delu, žene koje su prijavljenje na poljoprivrednom gazdinstvu ili su nosioci gazdinstva , sve će u skladu sa svojim doprinosima i ono što su uplaćivale , dobiti i ostvariti pravo na porodiljsku nadoknadu.

To do sada nikada nije bilo i na taj način pokazujemo koliko cenimo žene, koliko cenimo borbu da nas bude više i zato se država trudi da svaki višak u budžetu bude usmeren ka porodicama sa decom“ , rekao je Vulin.

Tradicija životne pomoći na jugu

Sve žene, naglasila je organizator sajma Tijana Milovanović, počele su svoje poslovne aktivnosti uz pomoć Ministarstva rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, međunarodnih humanitarnih organizacija, USAD, Evropski Progres, UNDP.

„One su od njih dobile opremu i sada samostalno rade, ali je neophodna dalje pomoć države i nadamo se da će u ovoj godini biti usvojen Zakon o socijalnim preduzećima“, ocenila je Milovanovićeva. 

Ministar Vulin je potvrdio da će u ovoj godini biti usvojen i Zakon o socijalnim preduzećima koji će olakšati poslovanje svim ranjivim grupama.

Sajam u Vranju organizovali su socijalno preduzeće „ Tradicija juga“ i NVO „ Životna pomoć“.  • Ostavi komentar