Vranjska Banja: Kako je SEDAM MILIONA pretvoreno u 200.000?



Nedeljnik NIN objavio je pisma u kojima je tokom leta i jeseni 2019. pomoćnik direktora sektora PIO Fonda za imovinske poslove, projektovanje i zastupanje, Valerijan Kadijević upozoravao UO PIO Fonda na nezakonitu prodaju Vranjske Banje.



On je u pismima upozorio UO Fonda da je PIO uložio u Vranjsku Banju sedam miliona evra, a da je za prodaju određena „bagatelna cena“ od 252.564 evra, da na zemljištu od 8.426 kvadratnih metara postoji objekat od 3.148 kvadrata koji nije uzet u obzir, kao i izvor najtoplije vode u Evropi.

Kako prenosi NIN, koji je imao uvid u pisma, Kadijević je zaključio da je reč o „orkestriranoj akciji da se Vranjska Banja proda, odnosno kupi za bagatelnu cenu“.



On je u tom smislu naveo da je Gradska građevinska inspekcija donela odluku o rušenju objekta od 3.148 kvadrata, (“Skadra na Banjštici”) a da PIO Fond nije uložio prigovor “iako postoji dokaz da objekat nije bespravan, već ima pravosnažnu građevinsku dozvolu”.

Kadijević je 13. septembra u novom pismu UO naveo da se Banja prodaje “Milenijum timu”.

NIN je podsetio da je ta firma radila na poslovima gasifikacije o čemu je pisao novinar portala Žig Info Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, da je ta firma dobila i poslove na projektu “Beograd na vodi” i izgradnji stanova za pripadnike sektora bezbednosti u Vranju i Nišu.

Jedan od svedoka tvrdio da su bageri koji su rušili u Savamali 2016. godine pripadali “Milenijum timu”, a KRIK je otkrio da je “Milenijum tim” ustupio luksuzni auto audi A6 Predragu Malom, bratu ministra finansija Siniše Malog, kao i da je Predrag Mali koristio stan te firme.

Ali, Vranjska Banja nije prodata niti je to učinjeno sa Specijalnom bolnicom u ovoj banji, već je prodato zemljište na kome je bio «izgrađen» neizgrađeni hotel, poznat kao «Skadar na Banjštici», prve su reakcije na tekst u nedeljniku NIN u samoj Banji.

– Specijalna bolnica u Vranjskoj Banji i Fond PIO zajedno su prodali zemljište na kome je započela a nikad dovršena izgradnja hotela, i to za 252.564 evra. Dakle, nije prodata Banja, nego plac površine 8.426 kvadrata sa objektom, sada srušenim, od 3.148 kvadrata. Takođe, termalni izvori su državni resurs koji ne može da bude prodat, već može da bude korišćen od strane raznih korisnika koji za održavanje toplovoda plaćaju naknadu «Upravi Banje» – navodi se u reagovanjima na stavove iznete u NIN-u.

A. S. – S. K.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar