VRANjE Prvi koraci ka novoj rekonstrukciji Hamama

Eko Taxi Vranje

Obnovljen, pa opet zapušten: detalj sa otvaranja renoviranog Hamama 2003. godine (Foto: Vranjske), Ovako je nakon rekonstrukcije izgledalo dvorište Hamama 2003. godine (Foto: Vranjske)

Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković, izjavio je za portal Vranjske da je pokrenuo inicijativu za obnovu zgrade Hamama u Vranju, u čemu, kako  je rekao, ima podršku lokalne vlasti.– Gradska većnica za kulturu Zorica Jović, direktori nekoliko javnih preduzeća, zaposleni u muzeju i ja obišli smo vranjski Hamam i dogovorili se obratimo ministarstvima kulture i turizma za finansijsku i drugu vrstu pomoći oko dalje sanacije zgrade Amama.

U planu je i izgradnja pomoćnih prostorija u dvorištu – kazao je Stamenković za naš portal.

Kada će početi rekonstrukcija Hamama, za sada niko ne zna.

Poznato je da je jedno od najstarijih zdanja u Vranju već obnavljano i 2003. godine, uz pomoć UNDP-a, i predato gradu na upotrebu.

Međutim, zdanje je opet zapušteno, a šesnaest godina kasnije nalazi se u vrlo lošem stanju.

Uzrok je vlaga koja se vrlo brzo nakon renoviranja 2003. pojavila na zapadnom zidu turskog kupatila.

 – Do pojave vlage na zapadnoj strani, korova na krovu, neočišćenog dvorišta, došlo je isključivo zbog nemara zaposlenih u Narodnom muzeju.

Voljan sam da uradim projekat za dva sanitarna čvora i prostoriju za kustose, ukupne površine oko trideset metara kvadratnih – rekao je za portal Vranjske Miomir Stojanović, arhitekta koji je kao predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu u dva navrata radio projekat za rekonstrukciju zgrade.

On je dodao da za ovu namenu nije potrebno mnogo para.

– Sanacija krova i zidova sa zapadne strane gde ima vlage koštala bi oko 100.000 dinara.

Sanacija cele zgrade oko 9.000 evra.

Pozdravljam inicijativu direktora za obnovu, a njemu i svima zaposlenima u muzeju poručujem da što pre nađu prostor za arheološki materijal, otkriven, prikupljan i skladišten tokom izgradnje Koridora 10 u prostorije Amama, da ga izunesu odatle kako ne bi došlo do još većeg urušavanja zgrade – rekao je Stojanović.

Vranjski Hamam je tursko parno kupatilo sagrađeno krajem 17. veka, oko 1690. godine.

Zidan je od tesanog kamena i opeke.

Pod zaštitom je države.

S. Cvetković  • Ostavi komentar