VRANjE Prilika za uređenje romskih naselja

Eko Taxi Vranje

Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i poboljšanje infrastrukture u Romskim naseljima u Srbiji ciljevi su projekata koje će u Srbiji finansirati Evropska unija u vrednosti od 9,5 miliona evra.Grad Vranje konkurisaće sa projektima „Rekonstrukcija rezervoara Saraina“ i „Izgradnja atmosferske kanalizacije i vodovodne mreže“, ukupne vrednosti od oko 40 miliona dinara i drugim projektima koji su u pripremi.

Rok za podnošenje predloga projekata je 9. septembar ove godine.

– U ime Grada, ja sam se zahvalio HELP-u, koji tu nije od juče, dosta su pomagali i realizovali ovde više projekata – kazao je Gradimir Jovanović koji je u ime grada primio predstavnike ove organizacije.

– Sada imamo jedan zanimljiv projekat koji se tiče položaja romske populacije u Vranju.

No, kada smo upoznati sa uslovima konkursa, pojavili su se određeni problemi to jest veliki broj nerešenih imovinsko-pravnih pitanja u romskim naseljima.

To svakako može da ukoči proces, ali načelni dogovor je postignut i ono na čemu ću ja insistirati je da se intenzivira projekat „Saraina“ koji je praktično već gotov, nema pomenutih problema, i on bi morao da prođe ovom prilikom – rekao je Jovanović u izjavi za portal Vranjske.

Svi akteri iz lokalne samouprave dobili su jasna uputstva da ni jedan jedini evro od sredstava koje bi Vranje moglo da dobije, a to je oko jedan milion evra, ne zaobiđe Vranje, u cilju što veće pomoći romskoj populaciji.

– Konkretno se razgovaralo o romskim naseljima, kako bi se nešto konkretno u njima i uradilo, da bi se iskoristile donacije koje su striktno namenjene romskoj populaciji.

Jedan od projekata u pripremi je i onaj koji će ići preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a finansiraće ga EU – rekao je za portal Vranjske Dejan Bajramović, gradski većnik za nacionalne manjine, etničke zajednice i NVO.

Konkretno, trebalo bi da se u više komponenata urede romska naselja, sa kompletnom infrastrukturom, i da se Romi socijalno zbrinu u smislu stambenog rešenja.

– Pre svega , da bismo konkurisali neophodna je kompletna projektna dokumentacija.

To podrazumeva rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer bez toga ne možemo pomoći ljudima.

Ima, recimo, više slučajeva gde ostavinski postupak nije doveden do kraja, još od pradede – zaključio je Bajramović.

G. M. A.  • Ostavi komentar