Vranje opet najozračenije

Eko Taxi Vranje

Prema rezultatima automatskog sistema za merenje radijacije u Srbiji, koji se na portalu srbatom.gov.rs ažurira na svakih pola sata, Vranje je prema merenju u petak posle 11 časova imalo najveći nivo radioaktivnosti u Srbiji od 122 nanosiverta na sat.Naš grad na lestvici je ispred Vinče u kojoj postoji nuklearni centar sa 120, Novog Sada sa 118 i Kosovske Mitrovice sa 117 nanosiverta na čas.

Vranje je na listi najozračenijih po pravilu u vrhu ili na vrhu, što već godinama uznemirava javnost.

Iz državne Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije međutim kažu da vrednosti radijacije u Vranju, koje znaju da se kreću i do 130 i 140 nanosiverta na sat nisu zabrinjavajuće.

Čim padne kišu ili sneg u Vranju, vrednosti se malo povećaju.

One nisu alarmantne.

Rak je ovde domaća životinja

Mi kao agencija reagujemo kada se vrednosti dupliraju, a to se ne događa.

U EU i svetu situacija se smatra upozoravajućom tek kada vrednosti pređu 500 nanosiverta na sat – tvrde iz ove državne agencije.

Stručnjaci navode da je nivo radioaktivnosti u Vranju približno isti od 2006. godine, otkad postoji automatski merni sistem i da se ništa novo ovih dana ne događa u Vranju po pitanju zračenja.

Nazivaju je prirodnom radioaktivnošću na koju utiču kosmičko zračenje, prirodni sastav tla, odnosno bogatstvo ovog područja prirodnim radionuklidima.

Isključuju mogućnost da vrednosti radijacije imaju veze sa NATO bombardovanjem određenih lokacija osiromašenim uranijumom 1999. godine.

   • Ostavi komentar