Vranje okuplja pčelare iz cele regije

Eko Taxi Vranje

,

Predstavnici Grada Vranja, Turističke organizacije (TOV) i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) potpisali su danas ugovor o saradnji koji predviđa organizovanje sajmova pčelarstva.Najavljeni je da će prvi takav sajam u Vranju biti organizovan 16. septembra.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je ova manifestacija samo jedna u nizu, kao i da je Vranje jedan od tri grada u Srbiji, pored Novog Sada i Beograda, u kojima će se organizovati sajmovi pčelarstva.

„Očekujemo da na sajmu bude dosta izlagača iz cele regije, iz Makedonije, Bugarske, Albanije, Grčke i drugih zemalja čiji stanovnici gravitiraju ka našem gradu“, kazao je Milenković.

Manifestacija će se 16. septembra održati u Sportskoj hali u Vranju.

„Mi već danas počinjemo pripreme za ovaj značajan događaj“, dodao je Milenković.

On je čestitao predsedniku SPOS-a Rodoljubu Živadinoviću „na hrabrosti i načinu rukovođenja ovom organizacijom“, jer je, kako je naglasio, „uspevao da objedini sve pčelare na teritoriji Srbije, a istovremeno se suočava sa velikim problemima u vezi sa proizvodnjom meda“.

Predsednik SPOS-a rekao je da je radostan zbog ove zajedničke inicijative da se organizuje Pčelarski sajam i u Vranju.

„Želimo da pokrijemo čitavu teritoriju Srbije i okolne države, jer je pčelarstvo Srbije predvodnik pčelarstva u čitavom regionu.

Ovaj sajam će nositi naziv „Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana“, sa željom da pčelarima ovog dela Srbije i okolnih zemalja omogućimo da dođu do pčelarske opreme i odgovarajućih znanja na jednostavan, blizak i što jeftiniji način“, rekao je Živadinović.

Vranje domaćin međunarodnog seminara pčelara

On je najavio da će predavač na sajmu biti i jedan od najvećih evropskih naučnika u ovoj oblasti, prof. Dr Volfgang Riter iz Nemačke.

„Zahvalio bih se Gradu Vranju što je imao razumevanje za potrebe razvoja pčelarstva i što je uvideo vrednost ove grane poljoprivrede, kao i TOV i većniku za poljoprivredu Aleksandru Janjiću“, istakao je Živadinović.

SPOS broji više od 9.600 pčelara sa preko 550.000 košnica.

D.P.  • Ostavi komentar