VRANJE: Novinari na meti POLITIČKIH PARTIJA

Eko Taxi Vranje

Lokalni novinari u Vranju na meti su «obaveštajnog» rada Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, dok se odnos ostalih političkih opcija prema ljudima iz medija može označiti kao benigni.– Savet za bezbednost GrO SNS i njegova «obaveštajna» služba, poznata kao «SNS OZNA», u želji da sve saznaju o delovanju ovdašnjih novinara, organizuju svakodnevno i sistematično praćenje vranjskih novinara i njihovo «gradsko» kretanje, sastajanje po kafićima i kafanama… Posebno se obraća pažnja na kontakte nezavisnih i opozicionih novinara sa njihovim čelnicima, ali i istaknutijim članovima – tvrdi sagovornik InfoVranjskih iz redova vranjskih naprednjaka.

Po ovom izvoru, «istaknutiji naprednjaci često su kolateralna šteta praćenja novinara, ali i drugi pojedinci koji se «drznu» da srdačnim razgovorima sa nepodobnim novinarima prkose SNS».

– Nedavno je diskretno, doduše, ukoren viđeniji naprednjak zbog sasvim prijateljskog susreta i razgovora sa jednim «nezgodnim» predstavnikom sedme sile. Nedavno je podneta krivična prijava protiv bivšeg člana SNS koji je sada penzioner, jer je viđen sa ljudima iz političke opcije koja žestoko kritikuje aktuelnu vlast i SNS – objašnjava sagovornik InfoVranjskih.

U odnosu na naprednjake, SPS u Vranju ima unekoliko benigniji stav prema nezavisnim i slobodnim novinarima ovog grada.

– Ruku na srce, SPS ne prati novinare i njihovo kretanje, osim čelnika portala Info Vranjske. Ali, njegovi funkcioneri pod budnim okom «obaveštajaca» koji dojavljuju tamo gde treba s kim se viđaju u gradu, po kafićima i na drugim javnim mestima. Poslednjih meseci «cure» zanimljive informacije iz tabora vranjskih socijalista, što je svakako interesantno svim medijima, ali i „medijima“ – obrazlaže sagovornik Info Vranjskih iz redova socijalista.

Po njegovim rečima, «retko se, ipak, dešavalo da novinarski rad bude tema na sednicama organa SPS u Vranju», osim čelnika Info Vranjskih.

– Znalo je da se ponekad postavi pitanje odakle novinarima škakljive informacije iz socijalističkog tabora, ko mu je to rekao ili dojavio, u tom smislu javljale su se određene sumnje polazeći od manje-više poznatih odnosa čelnika SPS u Vranju sa pojedinim novinarima. U nekoliko navrata isticalo se da u Glavnom odboru partije ima nelagodnosti zbog pisanja medija o vranjskim socijalistima – ističe sagovornik InfoVranjskih.

Ostale političke stranke, od desnice do levice, imaju uglavnom inertan stav prema radu vranjskih novinara, osim što ponekad zna da «sevne» varnica gneva i nezadovoljstva zbog pisanja medija koje je «nepodobno», pa samim tim i nepoželjno u lokalnoj javnosti.

Ipak, najoriginalniji odnos prema nekontrolisanim medijima i novinarima izgradio je Gradski odbor Jedinstvene Srbije na čelu sa predsednikom Dejanom Manićem.

– Manić end kompani zauzeli su hrišćanski stav, poručujući predstavnicima sedme sile «samo vi pišite, ima Boga, on će da vam plati“. Ovo je ne samo hrišćanski, već i samarićanski i sasvim bogougodno, Palmini sledbenici ne žele da sude, valjda da im ne bi bilo suđeno – kroz smeh priča član Palmine stranke u Vranju!

S. Kostić  • Ostavi komentar