Vranjanci tek uče o korupciji

Eko Taxi Vranje

Predstavnici Grada Vranja prisustvovali su okruglom stolu sa temom „Borba protiv korupcije i integritet na lokalnom nivou“ u Beogradu.Govoreći o ovom problemu u srpskom društvu, Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja rekao je da bi tela koja se bore protiv korupcije trebalo da rade na osnovu jasnih zakonskih okvira i antikorupcijskih mehanizama, posebno na lokalnom nivou.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić kazao je da Srbija od 2007. godine tapka u mestu, imajući u vidu indekse transparentnosti.

Nenad Antić: Nisam više hteo da budem tihi svedok sistemske korupcije

Posebno je značajna uloga transparentnih procesa na lokalnom nivou, kao jednog od fundamentalnih principa – istakao je Šabić.

Vranju je na početku procesa stvaranja efikasnog antikorupcijskog mehanizma, a Gradsko veće je sredinom novembra imenovalo Nenada Antića, direktora Filijale PIO i člana SNS, za koordinatora za integritet lokalne samouprave.

Predsednik skupštine Grada Vranja Dejan Tričković najavio je krajem septembra 2016. da je politika aktuelne vlasti, između ostalog, „zasnovana na borbi protiv korupcije i  da će posle Niša, Vranje imati naredni slučaj borbe protiv korupcije koji će pokrenuti celu srpsku javnost“.

TRIČKOVIĆ: Slučaj korupcije iz Vranja uzdrmaće srpsku javnost

Taj slučaj do danas, četiri meseca posle, nije obelodanjen.

Organizator skupa u Beogradu bio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI), uz podršku Ulof Palme Internešnal Centra.  • Ostavi komentar