Vranjanac bronzani na međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Eko Taxi Vranje

Gimnazijalac Jovan Stojković iz Vranja osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Gruziji.On je jedan od nekoliko gimnazijalaca iz Srbije koji su postigli veliki uspeh na ovom takmičenju.

Pavle Kravljanac, učenik Prva beogradske gimnazije, osvojio je srebrnu medalju, a bronzane su još osvojili Stefan Stojanović iz Leskovca i Andrej Kukuruzar iz Sombora.

Na hemijskoj olimpijadi učestvovalo je 260 takmičara iz 67 zemalja.

Stojković je ranije ove godine osvojio treće mesto na državnom takmičenju iz hemije na međunarodnoj Olimpijadi znanja za talentovane učenike u Novom Sadu, što je bila potvrda njegovog  znanja o čemu svedoče brojna osvojena mesta na Republičkim takmičenjima.

On se sa tim trećem mestom i plasirao na tek završenu međunarodnu hemijsku olimpijadu u Gruziji.

Stojković je ove godine proglašen za najboljeg maturanta vranjske gimnazije.

Konkurisao je na Elektrotehničkom i Hemijskom fakultetu u Beogradu na koje može da se upiše bez polaganja prijemnog ispita zahvaljujući osvojenim rezultatima na državnom takmičenju iz fizike i hemije.

-To su predmeti koje volim, koji mi odgovaraju i oba fakulteta imaju perspektivu u poslu kojim bih želeo u budućnosti da se bavim, a to je rad u prosveti. Sada treba samo da se odlučim za jedan – izjavio je Jovan za portal Vranjske.

On je dodao da bi po završetku fakulteta voleo da ostane u Srbiji.

– I jezici mu idu veoma dobro, engleski i francuski, učim i nemački tako da neću imati problem ako ipak dođe do varijante da odem van zemlje – kazao je Stojković.

Vranjske  • Ostavi komentar