Veselinović: Stop izrabljivanju radnika „Geox“-a

Eko Taxi Vranje

Sindikalnim sredstvima protiv torture: Željko Veselinović

Željko Veselinović, predsednik Udruženja sindikata „Sloga“, izjavio je da taj sindikat sa velikom pažnjom i zabrinutošću prati događanja u vranjskom „Geox“-u.– Mi smo u sindikatu „Sloga“ odlučili da hitno stupimo u akaciju i da sindikalnim i pravnim sredstvima pokušamo zaustaviti torturu i šikaniranje koji se sprovode nad radnicima ove velike međunarodne kompanije – rekao je Veselinović za portal Vranjske prilikom kraće posete Vranju.

On se tokom boravka susreo i razgovarao sa prezimenjakinjama Gordanom i Gabrijelom Krstić, radnicama „ Geox“-a koje su dobile otkaze zato što su se suprotstavljale mobingu, zastrašivanju i maltretiranju svojih kolega.

– Dok kao sindikat i zvanično ne uđemo u fabriku, a to se mora dogoditi u naredna dva meseca, mi ćemo jednim performansom pred njenom kapijom, i snažnom medijskom kampanjom, obuzdati ovakav odnos menadžmenta prema radnicima – nastavio je Veselinović.

On je u razgovoru sa grupom radnika objasnio da će tom činu na kapiji fabrike prisustvovati radnici i sindikalni aktivisti iz Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplja, Kruševca, Jagodine, Kragujevca koji će radnicima vranjske fabrike pružiti punu podršku i ohrabrenje.

– Nas je ovde u Vranje i na jug Srbije dovela situacija u „Geox“u.

Ovo je inače kraj gde sindikati u mnogim firmama imaju puno razloga da se nemilosrdno suprotstave poslodavcima.

Zato sindikat „Sloga“ ovde već za nedelju-dve imati svog poverenika, a u najkraćem vremenskom periodu i Gradski odbor sindikata „Sloga“ – zaključio je Veselinović.

Radnici ove fabrike stupili su u kratkotrajan štrajk prošle sedmice pošto je menadžment fabrike istakao oglas o obaveznom prekovremenom radu za sve zaposlene od jednog sata dnevno koji im neće biti plaćen.

Predstavnik kompanije tražio je od radnika da se vrate za mašine zapretivši da bi Italijani u suprotnom mogli napustiti posao u Srbiji.

Radnica Gabrijela Krstić dobila je otkaz, navodno zbog toga što je izašla ispred radnika i biranim rečima, bez ijedne uvrede, zamolila predstavnika kompanije „da se obustave tortura, šikaniranje i maltretiranje radnika“.

Štrajk je obustavljen nakon što je pronađeno kompromisno rešenje da se umesto dnevnog jednočasovnog prekovremenog rada uvedu radne subote.

Poslovodstvo italijanske kompanije demantovalo je da je bilo štrajka u fabrici u Vranju i da je bilo ko dobio otkaz zato što se žalio na odluku o prekovremenom radu.

R. Irić  • Ostavi komentar