VELIKI JUBILEJ Biblioteke

Eko Taxi Vranje

Javna biblioteka „Bora Stanković“ svečano je obeležila svoj veliki jubilej, 140 godina od osnivanja, otvaranjem novih prostorija Zavičajnog odeljenja i i svečanom akademijom u Domu Vojske Srbije.Značajan jubilej Biblioteke obeležen je na dostojanstven i primeren način i predstavlja pun kulturološki pogodak njenih poslenika koji su organizovali svečanost povodom uzuzetno važne godišnjice.

Prilikom otvaranja novih prostorija Zavičajnog odeljenja, novinarima se obratila bibliotekarka Mirjana Tomašević, koja je poručila da Biblioteka sa radošću obeležava 140 godina od osnivanja i nagovestila „dalju afirmaciju Zavičajnog odeljenja„.

– Podsećam da je u programu rada Biblioteke još 1971. godine doneta odluka o formiranju Zavičajnog odeljenja. Sve su biblioteke u suštini slične, ali se razlikuju baš po ovom odeljenju koje čuva i neguje kulturnu i sveukupnu baštinu svoga grada i koje danas predstavlja sliku Vranja, jer poseduje preko 3.000 knjiga, monografija i drugih knjiga koje pišu o zavičaju – ocenila je Mirjana Tomašević.

Svečana akademija u Domu Vojske Srbije otvorena je intoniranjem himne Srbije koju je izveo Hor Muzičke škole «Stevan Mokranjac» i svoj nastup završio efektnim izvođenjem vranjanske tradicionalne pesme «Kaži Suto, kaži dušo».

Zvanični konferansije svečane akademije upoznao je prisutne sa istorijom ove ustanove, od čitališta osnovanog 20. juna 1879. godine, pa do današnjih dana kada Biblioteka raspolaže sa 155.000 knjiga i matična je biblioteka za Pčinjski i Kosovsko-pomoravski okrug.

Zoran Najdić, direktor Biblioteke u Vranju, osvrnuo se na dug put ove ustanove kroz istoriju, uz ocenu da ovaj grad zaslužuje takvu ustanovu kulture, nagovestivši budućnost digitalnog osavremenjavanja u godinama koje dolaze.

U ime Grada Vranja veliki jubilej Biblioteci čestitao je zamenik gradonačelnika Nenad Antić, ocenivši da danas imamo modernu ustanovu kulture koja osim knjiga nudi književne večeri, izložbe, radionice i druge kulturne sadržaje, uz obećanje da će lokalna samouprava uvek biti uz svoju Biblioteku.

Jubilej Biblioteci čestitala je i Suzan Plat, komercijalni ataše ambasade SAD u Srbiji, koja je potencirala saradnju dve države i dva naroda kroz partnerstvo američke ambasade i Biblioteke u Vranju, što predstavlja most prijateljstva između Amerike i Srbije.

Dragan Pavlović, posebni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, uz čestitke Biblioteci na velikom jubileju, primetio je da je prva godina života u slobodi Vranjancima podarila čitalište, što dokazuje da je Vranje staro gradsko središte Stare Srbije i da je ta duboka Srbija porodila oca Justina, pisca Boru Stankovića i savremenog pesnika koji piše na staroštokavskom timočko-prizrenskom dijalektu Miroslava Ceru Mihailovića.

Direktor Biblioteke Zoran Najdić uručio je povelju zahvalnosti Gradu Vranju, Narodnoj biblioteci Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja, Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, ambasadi SAD, Dopisništvu RTS i Draganu Mininčiću Cigi.

Kruna obeležavanja jubileja Biblioteke u Vranju predstavljao je sjajan nastup glumca Gorana Sultanovića, koji je u pratnji poznatih muzičara, gitariste Dušana Bezuhe i klavijaturiste Branislava Zarina, pevao i recitovao melodije i pesme Laze Kostića, Pere Zupca, Brane Crnčevića, Boba Dilana, Branka Ćopića, Duška Trifunovića i Đorđa Balaševića.

S. Kostić  • Ostavi komentar