Udžbenici za jug Srbije štampaće se u Albaniji

Eko Taxi Vranje

Učenici albanske nacionalnosti tri opštine na jugu Srbije koristiće bukvar i druge školske udžbenike koji  će se štampati u Albaniji, piše Presheva.com.Narodni poslanik Skupštine Srbije Fatmir Hasani izjavio je da učenici osnovnih škola u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, već koriste čitanku i bukvar koji su štampani u Tirani.

Nedostaju udžbenici za ostale predmete, izveštava Presheva.com.

Narodni poslanik Hasani je naveo da su ovi udžbenici koji se sada koriste u ovdašnjim školama deo sporazuma Ministarstva prosvete Srbije i Albanije.

Imamo načelni sporazum po kome svi školski udžbenici za osnovce i srednjoškolce za opštine na jugu Srbije budu iz Albanije. Ipak,  o ovome dva ministarstva i dalje nisu usaglasili detalje zbog razlika u obrazovnim programima”, izjavio je Hasani.

Nedovoljno obrazovani i neobavešteni

On je rekao da je upravo o ovoj temi razgovarao sa ministarkom prosvete u Tirani  Lindita Nikolom.

Albansko ministarstvo prosvete je u spremno da obezbedi sve školske udžbenike na albanskom jeziku, međutim problem predstavljaju obrazovni planovi i program po sistemu Kembridža, i kao posledica toga veliki deo tih udžbenika nije u skladu obrazovnim planovima i programima Srbije. Iz ovog razloga ovi udžbenici ne mogu se koristiti u Srbiji”, izjavio je Hasani.

Sporazum sa Albanijom u oblasti obrazovanja

Za sada u funkciji je samo bukvar koji je odštampan u Albaniji, koji je malim delom usaglašen za učenike sa juga Srbije.

“Da bi ovi udžbenici bili upotrebljivi potrebno da planovi i program nastave ovih država bude saglasan na 70% – 80% sadržaja, što ovde nije slučaj. U Ministarstvu prosvete Albanije predloženo mi je da se prevedu na albanskom udžbenici koji se koriste na srpskom jeziku”, rekao je Hasani

Školski udžbenici za učenike sa juga Srbije do 1999. godine štampane su u Prištini. Međutim, od tada učenici u opštinama  Preševo, Bujanovac i Medveđa koriste udžbenike koji su od pre 20 godina, kao skripte ili se fotokopiraju, a zbog nedostata udžbenika često učenici su prinuđeni da beleže ono što nastavnik ditira tokom predavanja.

   • Ostavi komentar