U Velikom Trnovcu bez pregleda za decu i trudnice

Eko Taxi Vranje

Pre tri dana direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu naložila je Službi  pedijatrije zdravstvene stanice u Velikom Trnovcu da obustavi lekarske preglede za decu bez overenih zdravstvenih knjižica, bez obzira što deci i trudnicama zakon omogućava pružanje ovih usluga bez overenih knjižica.Ovu vrstu troškova snosi država, naročito za decu do 18 godina.

 

U okviru Zdravstvene stanice u Velikom Trnovcu gravitira i nekoliko sela nastanjena Albancima koji sada već, zbog naloga dr Lele Jovanović, direktorke Doma zdravlja, ne mogu da odvedu svoju decu na lekarske preglede i kontrole.

 

Tokom dana, kako javlja Presheva.com kontaktirani su odgovorni iz RFZO u Bujanovcu i Vranju, od kojih smo saznali, da svakom pacijentu koji nije navršio 18 godina i svakoj trudnoj ženi ne sme da se odbije zdravstvena usluga, bez obzira da li ima overenu zdravstvenu knjižicu ili ne.

 

To su nam potvrdili direktori filijala RFZO u Bujanovcu i Vranju.

Direktor RFZO u Bujanovcu pokušao je da stupi u kontakt i sa direktorkom Doma zdravlja, kako bi je  upozorio da nisu tačni njeni navodi o izmeni zakona; međutim, ona nije bila dostupna na telefonskoj mreži.

Direktor RFZO u Bujanovcu poručio je svakom roditelju koji se susretne sa  problemima prilikom lekarskih pregleda njihove dece uzrasta do 18 godina  da mogu da se obrate Zavodu jer je zakon na njihovoj strani i zdravstvena usluga mora da im se pruža, jer je to zagarantovano zakonom.

 

U međuvremenu, tokom protekla tri dana desetine albanske dece iz Velikog Trnovca i okolnih naseljenih mesta kojima se lekarske usluge pružaju od ove Zdravstvene stanice nisu mogli da koriste zadravstvenu pomoć, i time su bili primorani da sami plaćaju kontrole i lekove, bez obzira na teško ekonomsko stanje koja vlada u našoj zemlji.

   • Ostavi komentar