U „Geox“-u sada bolji prema radnicima

Eko Taxi Vranje

 Ukupan odnos menadžmenta italijanske Fabrike obuće „Geox“ u Vranju prema zaposlenim radnicima vidno je popravljen u poslednja dva-tri meseca,  zajednička je konstatacija predstavnika triju međunarodnih sindikalnih centrala, grupe zaposlenih radnika i četvoro radnika koji su tokom protekle godine dobili otkaze na poslu.Posle petočasovnog sastanka u Vranju, drugog u poslednjih dva meseca, predstavnici ovih sindikata konstatovali su da su zarade značajno veće, a radna regulativa i ukupna proizvodna klima u „Geox“-u  sve više u funkciji radnika.

Mi smo zadovoljni onim što je u fabrici urađeno od poslednje naše posete Vranju 23. novembra prošle godine – kazala je Nemica Betina Musilek.

Za Tomislava Kisa iz Novog sindikata Hrvatske, inače koordinatora akcije pomoći radnicima„Geox“-a , najbolji dokaz nove klime u preduzeću jeste početak sindikalnog organizovanja.

Zbog Geox u Vranje dolaze sindikalci iz Nemačke, Italije i Hrvatske

Tamo već postoji organizacija Samostalnih sindikata Srbije.

 Ujedinjeni sinikat „Sloga“ samo što nije stigao, a UGS „Nezavuisnost“ već je zakazao prvi dolazak u Vranje.

Dakle, u fabrici ništa više neće biti kao što je bilo pre – kazao je Kis.

Zaposleni su istakli da je sada organizacija proizvodnje u rukama jednog tima stručnjaka pristiglih iz Italije, a četvoro radnika koji su ranije dobili otkaze apelovali su na menadžment da se njihovim povratkom u fabriku zakopaju ratne sekire.

O stavovima, zaključcima, ali i novim zahtevima, sa sastanka u Vranju, Marija Moretija Polegata, vlasnika „Geox“-a i menadžment fabrike u Vranju, upoznaće Debora Luceti, predstavnica italijanskih sindikata.

Marko Bazilio, GEOX: Sindikat je u fazi registracije

Tokom prošle godine, otkaze ugovora o radu u „Geoxu“ dobili radnici: Gordana Krstić, Gabrijela Krstić, Stefan Jovanović i Svetlana Pešić, koji sada sa fabrikom vode sudske procese.

Takođe, pošto je informisan o šikaniranju i maltretiranju radnika fabrike, zaposlenima se novembra prošle godine pred medijima javno izvinio vlasnik ove kompanije, Maro Moreti Polegato.

R. Irić  • Ostavi komentar