U četvrtak skupovi povodom godišnjice OVPMBRadikalni Albanci, pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), u četvrtak će se okupiti, a potom prošetati centralnim ulicama Bujanovca i Preševa, u svojim ratnim uniformama.Oni na ovaj način, svakog 26. januara od 2002. godine, obeležavaju svoj dan i odaju poštu nastradalim pripadnicima OVPMB.

Pripadnici ove paravojne formacije, za svoj dan su uzeli 26. januar, u znak sećanja na taj datum 2000. godine kada se grupa od 150 njenih pripadnika, u crnim uniformama i sa oružjem, prvi put pojavila u javnosti.

Bilo je to u selu Dobrosin, opština Bujanovac, na sahrani braće Ise (1964) i Šaipa (1968) Saćipi, koji su prethodnog dana nastradali pri susretu sa pripadnicima srpske policije.

Vest o pojavi uniformisane i naoružane jedinice sa oznakama OVPMB, domaćoj i svetskoj javnosti, prvi je saopštio Riza Halimi, tadašnji predsednik opštine Preševo.

– Bio sam na sahrani braće Ise i Šaipa Šaćiri u selu Dobrosin.

Oni su sahranjeni u prisustvu jedne vojne formacije koja se zove Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

U stroju je bilo oko 150 mladića u crnim uniformama, sa oružjem – rekao je novinarima nekoliko dana kasnije u Bujanovcu Riza Halimi.

 

R. Irić  • Ostavi komentar