Tajna „Dobrijeve masti“

Eko Taxi Vranje

Dr Dobrivoje Dobri Nikolić rođen je 5. septembra 1936. godine u Suvoj Moravi, opština Vladičin Han. Osnovnu školu završio je u Vladičinom Hanu, a vranjsku Gimnaziju 1956. Iste godine upisao je Medicinski fakultet u Skoplju, na kome je diplomirao 1963. godine.Dr Nikolić je najpoznatiji pon“Dobrijevoj mastI“ koja je, zapravo, melem Melprop-D, koji može lečiti opekotine, proširene vene, hemoroide ili bubuljice i ožiljke. Svaki od njih upakovan je u kutiju različite boje, pa je i po tome prepoznatljiv.
Melem koji ljudi najčešće kupuju je onaj protiv opekotina, kojim je Dobri Nikolić, kako kaže, spasao živote. On se koristi kod opekotina bez obzira na njihovo poreklo, kod trofičnih rana, ulcera potkolenice i dekubitusa, kod svežih rana, posekotina i oderotina, al ii kod ojeda i upalnih procesa na koži.

Spojili ste „zvaničnu“ i tradicionalnu medicinu…
– Na osnovu „narodne“ medicine koja se bazira na lekovima prirode stvorena je zvanična medicina, jer su bolesti i povrede postojale oduvek. Narod tog vremena, tragajući, nalazio je lekove u prirodi. Biljke sam brao na našem području – na Vlasini, Besnoj kobili, Kukavici, Svetom Iliji. Van Vranja u Sićevačkoj klisuri.
Kako ste dolazili do prvih saznanja iz medicine?
– Nisam imao mentora, čitao sam knjige. Mi smo u farmakologiji učili o fitoterapiji, načinu lečenja pomoću biljaka. Na sreću naš kraj je izuzetno bogat tim lekovitim biljem.

Kako su vaše kolege gledale na metode u lečenju koje ste praktikovali?
– U početku nisu prihvatili, dok nisu videli da mnogi dolaze samo zbog toga, i da imam uspeha. Počeli su onda da odobravaju. Oni iz sujete nikad nisu dolazili da se leče kod mene, ali jesu članovi njihovih porodica. Sada mladi lekari prihvataju moje metode, šalju svoje pacijente da kod nas kupe meleme i čajeve. Nema kod njih sujete. Naši proizvodi se nalaze po apotekama širom Srbije, a tek smo ove godine počeli da širimo biznis.
Sa kim posebno sarađujete?
– Dva farmaceuta koja žive i rade u Kragujevcu, a odavde su poreklom, preuzela su brigu oko posla, preko njih sarađujemo sa apotekama u Srbiji. U pitanju su Milan Manojlović i Goran Nikolić.

Ceo intervju možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.

   • Ostavi komentar